Apoteke Sarajevo
al

Diskvalifikovani ruski sportisti uložili žalbu CAS-u

06.12.2017

LOZANA, 6. dec 2017

Dvadesetdvoje ruskih sportista, dobitnika medalja na zadnjim zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju, nakon što su diskvalifikovani od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) zbog dopinga uložilo je žalbu Međunarodnom sportskom sudu - CAS, saopćeno je danas iz Lozane.

Među njima su dva velika imena ruskog sporta, skijaški trkač Aleksander Legkov, olimpijski prvak na 50 km, i Aleksander Zubkov, sporski heroj u domovini, nakon što je na igrama osvojio dva zlatna odličja u bobu.

MOK je do sada diskvalifikovao 25 ruskih sportista te im oduzeo trećinu medalja koje su osvojili u Sočiju, 11 od ukupno 33.

Kao posljedicu MOK je Rusiji zabranio nastup na predstojećim zimskim olimpijskim igrama u  Pyeongchangu, koje će se održati od 9. do 25. februara naredne godine.

Ruski sportisti će na igrama u Južnoj Koreji nastupiti pod olimpijskom zastavom.

Glavni razlog za takvu mjeru je sistemski državni program zloupotrebe nedozvoljenih sredstava između 2011. i 2015. godine.

Izvršni odbor MOK-a je zamjeniku ruskog predsjednika vlade i nekadašnjem ministru sporta Vitaliju Mutku doživotno zabranio sudjelovanje na olimpijskim igrama.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

dam
Džumhur: Bitno da narednu sezonu počnem dobro
13.12.2017

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur sinoć je proglašen za najboljeg sportaša BiH u izboru "Ne­za­vi­snih no­vi­na" i Ra­dio-te­le­vi­zi­je BiH.

sp
Večeras izbor sportiste godine u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a
12.12.2017

Izbor sportiste godine u Bosni i Hercegovini, 17. po redu, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH bit će održan večeras u Sarajevu.

mes
Messi treću godinu zaredom najbolji kreator igre
11.12.2017

Argentinska nogometna zvijezda Lionel Messi treću godinu zaredom osvojio je priznanje Međunardne asocijacije za nogometnu statistiku i istoriju (IFFHS) za najboljeg kreatora igre na svijetu.