Brinemo za okoliš
vuc

Vučić: Ekonomski odnosi između dvije zemlje iznad političkih

06.12.2017
BEOGRAD, 6. dec 2017

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić susreli su se danas u Beogradu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem s kojim su razgovarali o brojnim pitanjima značajnim za dvije zemlje, uključujući i pitanje razgraničenja.

Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara, a sporna su područja oko hidroelektrana "Zvornik" i "Bajina Bašta", potom dio kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i dio oko općine Priboj u Srbiji, koja je razdvojena teritorijom općine Rudo.

Vučić je ocijenio da će komisije za utvrđivanje granice između dvije zemlje postići napredak nakon današnjih razgovora, ponovivši da bi Srbija željela da hidroelektrane u cjelini budu u Srbiji, a predloženo je i da se na teritoriji općina Priboj i Rudo uradi razmjena teritorija metar za metar.

Razgovarano je i o unapređenju prijateljskih odnosa te o tome kako gledati ka budućnosti i kako izbjeći sve što bi moglo biti problematično za neku od dvije zemlje, a dio sastanka bio je posvećen i infrastrukturnom pitanju izgradnje puta Beograd-Sarajevo. Vučić kaže da će Srbija prihvatiti što se dogovori u BiH.

- Dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o pitanju Kosova, isti stav kao Srbija imat će BiH i to izuzetno cijenimo. Želimo dalje unapređivati naše odnose - kazao je Vučić, podsjećajući da Srbija poštuje integritet BiH.

Vučić je naglasio da su ekonomski odnosi između dvije zemlje iznad političkih koje, kaže, ne bi ocijenio kao loše, dodajući da je vanjskotrgovinska razmjena u prvih deset mjeseci iznosila milijardu i 424.000.000 eura, a ona raste za 200 miliona eura svake godine što BiH svrstava na mjesto najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Srbije i obrnuto.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je izrazio optimizam da će pitanje granica biti uskoro riješeno, dodajući da je prihvatljiv ponuđeni prijedlog za razmjenu teritorija metar za metar, ali je pozvao da se još razgovara o tome zbog složenosti političkih prilika u BiH.

- Ovaj način je pravičan za obje strane, ali zbog složenosti odnosa u BiH teže se dogovaramo i kada je koridor Sarajevo-Beograd u pitanju, ali oi kada se radi o pitanju razgraničenja - istaknuo je Čović.

Dodao je i da je bilo drugih važnih pitanja o kojima se razgovaralo, naglašavajući da su ekonomski odnosi u uzlaznoj putanji te da tako treba nastaviti raditi.

Članovi Predsjedništva BiH stigli su sinoć u Beograd na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a tokom susreta razgovarano je o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, i međunarodnoj i regionalnoj saradnji, ekonomskim integracijama, odbrambenoj i sigurnosnoj politici.

U nastavku posjete članovi Predsjedništva BiH trebali bi razgovarati s premijerkom Srbije Anom Brnabić o načinima za unapređenje odnosa dvije zemlje, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama, a potom i s predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Posljednji put državni vrh Srbije i BiH na ovom nivou se sastao u septembru ove godine kada je Vučić bio u zvaničnoj posjeti BiH. Prije toga, Izetbegović je bio u posjeti Beogradu krajem juna ove godine, na inauguraciji Vučića.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pi
Napadač na američko veleposlanstvo pismom se oprostio od obitelji
23.02.2018

U podužem pismu Dalibor Jauković, između ostalog, moli obitelj i rođake da "mu oproste zbog onoga što će uraditi" i opisuje svoje osobne i političke stavove, prenose podgorički mediji.

nlb
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje
22.02.2018

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.

cg
Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo
22.02.2018

Riječ je o Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija), prenose mediji.

SBF