Apoteke Sarajevo
hh

Ulazak Japana u rat zabilježen u bilješkama cara Hirohita

06.12.2017

NEW YORK, 6.dec 2017

Japanski car Hirohito nije uložio veto na odluku svojih savjetnika da proglase rat Sjedinjenim Državama 1941. jer je strahovao da će izazvati unutarnji sukob koji bi uništio njegovu zemlju, navodi se u bilješkama koje je diktirao svom savjetniku.

Rukom pisani dokumenti, koji se sastoje od dvije uvezene bilježnice, bit će ponuđeni u srijedu na aukciji u New Yorku. Oni bacaju svjetlo na ulogu Japana u Drugom svjetskom ratu budući da su u njima zabilježeni događaji koji datiraju iz '20-ih godina, kao što je odluka Hirohita da se ne protivi odlukama vlade, čak i ako se s njima ne slaže.

"On je shvatio da ako želi biti na vlasti, da mora učiniti ono što oni žele", rekao je za Reuters Tom Lamb, šef odjela za knjige i rukopise aukcijske kuće Bonhams.

"I to je zanimljivo budući da su se kasnih '30-ih godina i '40-ih godina donosile vojne odluke koje on nije mogao osporiti", kazao je Lamb.

Aukcijska kuća je procijenila vrijednost tih bilješki, koje je napisao prevoditelj i carev savjetnik Terasaki Hiddenari 1946., na 100.000 do 150.000 američkih dolara, prenosi Hina.

Na kraju bilješki car zaključuje da je tada stavio veto na odluku o odlasku u rat, da bi to rezultiralo građanskim ratom koji bi bio još gori te da bi "Japan bio uništen", objavila je aukcijska kuća na svojim internetskim stranicama.

Poznate na japanskom kao "Dokuhakuroku" ili "Carev monolog", ove bilješke mogle bi ponuditi uvid u ulogu cara za vrijeme rata.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

euro
Po 350.000 eura svakom njemačkom nogometašu za odbranu titule u Rusiji
13.12.2017

- Našim igračima mogućnost da postanu dvaput zaredom svjetski prvaci prvi put u povijesti predstavlja veliku motivaciju -rekao je predsjednik Saveza Reinhard Grindel.

er
Erdogan: Izrael je "teroristička država"
13.12.2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritikovao Izrael na otvaranju samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, nazivajući ga "terorističkom državom".

abb
Abbas: SAD daje Jerusalem kao da je američki grad
13.12.2017

- Oni su prešli sve crvene linije - kazao je.