Apoteke Sarajevo
jer

Rusija i Kina protiv preseljenja američke ambasade u Jerusalem

06.12.2017
MOSKVA, 6. dec 2017

Iz Kremlja je u srijedu saopćeno da je Rusija zabrinuta da bi sukob između Izraela i palestinskih vlasti mogao biti dodatno pogoršan zbog planova američkog predsjednika Donalda Trumpa da premjesti američku ambasadu u Izraelu u Jerusalem, dok su slično upozorenje uputile i kineske vlasti.

- Međutim, mi ne bismo razgovarali o odlukama koje još nisu donesene - kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u video razgovoru s novinarima, prenosi Reuters.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na redovnoj je novinskoj konferenciji izjavio da je status Jerusalema komplikovano i osjetljivo pitanje, te da je Kina zabrinuta da bi američka odluka "mogla zaoštriti regionalni konflikt".

- Sve strane bi trebale učiniti više za mir i stabilnost regije, ponašati se oprezno, te izbjegavati vršenje utjecaja na temelje rješavanja dugogodišnjeg palestinskog pitanja i izazivanja novih neprijateljstava u regiji - rekao je Geng.

Trump će danas objaviti svoju odluku o prebacivanju američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

euro
Po 350.000 eura svakom njemačkom nogometašu za odbranu titule u Rusiji
13.12.2017

- Našim igračima mogućnost da postanu dvaput zaredom svjetski prvaci prvi put u povijesti predstavlja veliku motivaciju -rekao je predsjednik Saveza Reinhard Grindel.

er
Erdogan: Izrael je "teroristička država"
13.12.2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritikovao Izrael na otvaranju samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, nazivajući ga "terorističkom državom".

abb
Abbas: SAD daje Jerusalem kao da je američki grad
13.12.2017

- Oni su prešli sve crvene linije - kazao je.