Brinemo za okoliš
mem

CIJENE RAM MEMORIJE LETE U NEBO

04.12.2017
DRAM memorija bilježi rekordno visoke cijene i po svemu sudeći taj trend će se nastaviti do kraja godine.

Kupci trenutno plaćaju u prosjeku 5% više nego u prethodnom tromjesečju tekuće godine. Da stvar bude još nepovoljnija po kupce, cijena memorije će nastaviti da raste.

U međuvremenu, primljene narudžbenice obećavaju rekordno visoku prodaju u kombinaciji visokih cijena.Tri najveća proizvođača DRAM memorija: Samsung, SK Hynix i Micron zadovoljno trljaju ruke jer preliminarni rezultati pokazuju kako bi rast prometa u trećem tromjesečju u odnosu na drugo, mogao da premaši 15%.

Pomenuti proizvođači pokrivaju 95% tržišnih potreba u ovom trenutku, pa nije teško naslutiti potencijalnu dobit. Glavni uzrok rasta cijena memorije je velika tražnja industrije mobilnih telefona ali se sve češće pominje loša projekcija i pogrešno planiranje "kanala prodaje" tokom prve polovine poslovne godine.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

start me
JEDNOGLASAN ZAKLJUČAK KONFERENCIJE “START ME UP”: PODUZETNI MLADI LJUDI SU NAJVEĆI POTENCIJAL
21.02.2018

Događaj kojeg su zajedno organizovali BURCH univerzitet i Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) je doveo neka od najzvučnijih regionalnih i globalnih imena u svijetu osnivanja start-upa.

tel
Uskoro aplikacija koja prepoznaje ima li bakterija u hrani
21.02.2018

Nakon već pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo kojoj kameri pametnog telefona, pokazuje bakterije na zaslonu.

ce
Kemijska sredstva djeluju poput cigareta, ali samo za žene
19.02.2018

Čišćenje doma je loše za pluća jednako koliko i potrošena kutija cigareta dnevno, zaključak je znanstvenika sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj.

SBF