Brinemo za okoliš
dez

Najveća džezva na svijetu na obilježavanju Dana državnosti BiH u Zagrebu

01.12.2017
VISOKO/ZAGREB, 1. dec 2017

Vispakova Guinnessova džezva bila je u Zagrebu dijelom programa obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine kada su prošle subote, za 25. novembar, upriličeni "Dani bosanskohercegovačke tradicije" u organizaciji Nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Uz posjetioce i goste bosansku kafu iz najveće džezve na svijetu probali su i predstavnici diplomatskog kora, kao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Inače, tržište Hrvatske je jedno od najznačajnijih za Zlatnu džezvu, a nakon Bosne i Hercegovine, i Sjedinjenih Američkih Država, najviše bosanske kafe popije se upravo u ovoj susjednoj zemlji.

Vispakova Guinnessova džezva svojevrsna je atrakcija koja plijeni pažnju. Džezva je u 13 godina postojanja predstavljala BiH na festivalima širom svijeta i velikim sportskim takmičenjima, kao što je Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu 2014. godine.

Vispakova najveća džezva na svijetu 2010. godine stigla je i u daleku Kinu, predstavljajući BiH na Svjetskoj izložbi Expo, saopćeno je iz Vispaka.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pi
Napadač na američko veleposlanstvo pismom se oprostio od obitelji
23.02.2018

U podužem pismu Dalibor Jauković, između ostalog, moli obitelj i rođake da "mu oproste zbog onoga što će uraditi" i opisuje svoje osobne i političke stavove, prenose podgorički mediji.

nlb
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje
22.02.2018

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.

cg
Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo
22.02.2018

Riječ je o Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija), prenose mediji.

SBF