Apoteke Sarajevo
sab

Hrvatski Sabor izglasao Zakon o pravima hrvatskih branitelja

30.11.2017
ZAGREB, 30.nov 2017

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova prihvatio Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojim se braniteljima proširuju prava u odnosu na postojeća rješenja.

 Zakon je podržalo 93 zastupnika, protiv je bilo 15, a suzdržanih troje. Za provedbu Zakona potrebno je dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna.

 Od više od 20 amandmana odbijeni su svi oporbeni, osim jednog Neovisnih za Hrvatsku. Prihvaćena su četiri Vladina amandmana nomotehničke prirode te amandmani Odbora za zakonodavstvo i Odbora za ratne veterane.

 Sabor je izglasao i nekoliko odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji potpore miru, među kojima i "Resolut Support" u Afganistanu, u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu te u operaciji potpore miru "EU Navfor Somalija – Atalanta".

 Zastupnici su većinom glasova donijeli i Zakon o agenciji za mobilnost te Zakon o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, javila je Hina.

 Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved ranije je izjavio kako će prema novom Zakonu pripadnicima HVO-a biti priznat status hrvatskog branitelja što će tim ljudima sigurno puno značiti.

 "Podsjećam i kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio da je važno pripadnicima HVO-a priznati status hrvatskog branitelja. Dio njihovog statusa rješavat će se u Republici Hrvatskoj, a dio ćemo dopunom prijedloga sporazuma s BiH, koji već postoji. Riješiti ćemo statuse sustavno, a ne parcijalno prema određenim ciljanim skupinama", kazao je Medved, koji je također napomenuo da se prava branitelja HVO-a neće početi primjenjivati od 1. siječnja 2018., već od 1. siječnja 2019. godine.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ses
Mehanizam otvara prvi žalbeni proces u predmetu Šešelj
13.12.2017

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale danas će biti raspravljano o žalbi tužilaca na prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

pr
U Zagrebu održana komemoracija Slobodanu Praljku
11.12.2017

Komemoracija Slobodanu Praljku održana je u ponedjeljak u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

kuna
Hrvatska povećala iznos minimalne plaće za 5 posto
07.12.2017