Apoteke Sarajevo
DEMINERI

REPORTAŽA: Kako demineri FUCZ pripremaju masovnu grobnicu Golubnjaču za ekshumaciju

28.11.2017
U jami Golubnjača, nadomak Drvara, pronađena su neeksplodirana ubojna sredstava koje treba ukloniti i pripremiti teren za ekshumaciju posmrtnih ostataka. Ekipa Federalne uprave civilne zaštite  je na terenu. Pratimo ih .Evo šta smo zabilježili na licu mjesta

Tekst i foto: Mevludin Mekić 

U Deminerski centar Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u sarajevskom naselju Azići, stigli smo, po dogovoru, u 4.30, mnogo prije nego što će sunce proviriti iznad istočnih planinskih vrhova. Dočekao nas je dvočlani tim FUCZ. Ruksak u gepek i već smo krenuli prema Drvaru. Sead Vrana, šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava (UES) i vođa tima koji je izašao na teren, ukratko govori o zadatku koji nas čeka tog dana. Naš je posao da slikom i tekstom zabilježimo ono što ovi hrabri ljudi godinama rade iz dana u dan. 

 - Idemo u jamu Golubnjača, nadomak Drvara, gdje su pronađena neeksplodirana ubojna sredstava koja treba ukloniti i pripremiti teren za ekshumaciju posmrtnih ostataka prema nalogu Tužilaštva FBiH. Pripreme za ovaj zadatak su trajale nekoliko dana, a sve je koordinisano i sa policijom koja će obezbjeđivat prostor oko same jame, kao i medicinsko osoblje za ne daj Bože - rezimira Vrana.

111.JPG


OPREMA

Nakon toga, više zbog nas nego zbog prekaljenog tima, objašnjava važnost vremenskih prilika u ovakvim zadacima, usput navodi i specijalističku opremu koja se koristi u ovim situacijama: kacige, lampe, karabinjere, statičko uže od 60 metara, denema gurtne od 60 do 150 centimetara, karabinere, žimare, krolove, desendere, koloture, šape i pomoćnu užad za izvlačenje. Tu je i nusa, metalna kutija napunjena piljevinom  koja se veže na drugo uže i vadi posljednje iz jame.

- Valja nama do Drvara - dobacuje Nermin Grabovica Nera, jedan od članova današnjeg tima, tek toliko da nas malo oraspoloži.

Na Kupresu zastajemo da kafom obilježimo početak radnog dana i jutra. To je tradicija kada se ide u ovom pravcu jer već znaju da je tu kafa dobra, a konobar Butragenjo ljudina. Butragenja tog jutra nema, drugu smjenu radi, pa i kafa traje nešto kraće. Nastavljamo prema Drvaru gdje nas čeka pirotehnički tim FUCZ iz Bihaća sa kojim su već nekoliko puta zajedno radili.

- Iz jame Kamenica smo zajedno vadili sedam, osam aviobombi iz Drugog svjetskog rata - objašnjavaju nam iz sarajevskog tima.

Ekipa je uigrana, profesionalna, a najviše pažnje obraćaju na sigurnost. Vođa tima iz Bihaća je Smajil Hrnjica, a tu si i Nurija Bećirević, pirotehničar i speleospasilac, te pirotehničari Ibrahim Biščević i Alen Nadarević. Tu je i predstavnik Instituta za nestale osobe BiH. 

On nas vodi do lokacije jame Golubnjače dva i pojašnjava kako se zbog administrativne greške 2003. godine jama zove tako. Naime, u blizini se nalazi i Gigića jama koju su greškom nazvali Golubnjača. Zvuči kao sitnica, ali je to bitna stvar u ovom poslu. 


 RADOVANKA


- Prilikom ekshumacije iz Gigića jame izvađena su posmrtna tijela 16 osoba bošnjačke nacionalnosti, dvije osobe srpske i jedna hrvatske nacionalnosti. Alpinisti iz Banje Luke su 2009. ustanovili da na 36. metru dubine postoje neeksplodirana ubojita sredstva, bombe sa zahrđalim osiguračima i druga opasna sredstva. Zbog toga nije nastavljeno istraživanje u jami koja je inače puna traktorskih guma, životinjskih ostataka i raznog drugog smeća -  kaže predstavnik Instituta za nestale osobe BiH.

Ubrzo počinje priprema terena, postavljanje punkta i raskrčavanje pristupa jami. Dvojica deminera postavljaju sidrišta i spuštaju užad u jamu. Formiraju se dva tima. Jedan ostaje na površini kao logistička podrška, drugi se spušta u tamu  jame. Niz konopac prvi ide Grabovica, pa Vrana, a onda Bećirević. Uskoro stiže i prva povratna informacija - pronađena je ručna bomba, alije rad, zbog ogromnih naslaga smeća, nemoguće nastaviti.

aa.JPG


- Morat ćemo prvo napraviti platformu za izvlačenje smeća, potom pristupiti deminiranju i vađenju eventualnih ubojnih sredstava - pojašnjava nam Vrana. Ovu jamu mještani zovu Radanovka, po izvjesnom Radanu iz obližnjeg sela koji je navodno izvršio samoubistvo bacivši se u nju. Prema nepotvrđenim informacijama, jama krije posmrtne ostatke više desetina žrtava iz Drugog  svjetskog, ali i iz prošlog rata.


  SARAJEVO - BIHAĆ


Akcija završena, bomba adekvatno zbrinuta za transport, pravi se izvještaj, sve je fotografisano i bit će poslano u Tužilaštvo i Institut za nestale, nakon čega će se odlučiti o nastavku i koordinaciji daljnih aktivnosti. Na terenu se ostalo dva sata, mada se radno vrijeme u ovom poslu nikada ne može planirati i definisati. Bez obzira na prijateljstvo i dobru atmosferu među svim članovima tima, mora se spomenuti visoka profesionalnost i sigurnost koja se ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanJe. I nas su opominjali svaki put kada su mislili da je preventivno neophodno da nas na to podsjete.

Dok se pakuje oprema, susret kolega iz Sarajeva i Bihaća na svoj način će obilježiti Alen Nadarević, vrhunski pirotehničar i ništa manje dobar majstor za roštilj. I zaslužili su. Poslije roštilja, srdačan rastanak do naredne prilike, pa povratak u Sarajevo. U putu razmišljamo o nesretnicima koji su okončali u ponoru Golubnjače i čiji su ostaci godinama ili decenijama zatrpavani otpadom i minama. Nazamisliv zločin.


 ŽIMAR 


Među brojnom opremom i alatom koji koristi u ovom poslu, Nerko Grabovica je naročito ponosan na žimar.

- To mi je poklonio pokojni Drago Bozija, jedan od pionira alpinizma u BiH i to mi mnogo znači - kaže Nerko.

Nurija Bećirević je speleologiju završio u Sloveniji. 

- U Sloveniji sam završio speleologiju, spašavanje iz pećina. Bio sam na dubini od 324 metra. Danas sam bio sa pravom ekipom, volim svoj posao. Hvala Bogu, nikada do sada nije bilo nikakvih povreda - kaže Nurija.

a1.JPGNAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.