Brinemo za okoliš
dal

Energoinvest - Novi posao u Tanzaniji vrijedan 53 miliona dolara

16.11.2017
SARAJEVO, 16. nov 2017

Energoinvest d.d. Sarajevo je zvanično obavješten od Elektroprivrede Tanzanije (TANESCO – Tanzania Electric Supply Company) o izboru za najboljeg ponuđača i dodjeli ugovora za izgradnju trafostanica u vrijednosti višoj od 53 miliona američkih dolara (USD).

Energoinvest će ovaj posao raditi kao nosilac i lider konzorcija u saradnji sa indijskom firmom EMC, odgovornom za dio građevinskih radova.

Projekt je dodijeljen Energoinvestu u oštroj međunarodnoj konkurenciji po osnovu učešća na međunarodnom tenderu na kome je učestvovalo više od 20 renomiranih svjetskih kompanija.

To je već drugi projekt koji je, pored projekta izgradnje 400 kV dalekovodne mreže u vrijednosti  39 miliona USD, u zadnjoj godini Energoinvest dobio od Elektroprivrede Tanzanije, tako da će u narednom periodu, samo u Tanzaniji Energoinvest realizovati posla u vrijednosti  92 miliona USD.

 - Ono što je još veća vrijednost je da su to projekti iz osnovne djelatnosti Energoinvesta i to izgradnja dalekovoda i trafostanica - ističe se u saopćenju iz Energoinvesta d.d.

Posao finansira African Development Fund (ADF) i Japan International Cooperation Agency (JICA), a investitor je Elektroprivreda Tanzanije (TANESCO).

Projekt se odnosi na izgradnju nove trafostanice 400/220/33 kV Arusha, koja će se realizovati po sistemu ključ u ruke, što podrazumijeva projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju trafostanice. Projekt također obuhvata i proširenje postojeće trafostanice 220 kV Singida.

Trafostanicu Singida izgradio je Energoinvest 1986. godine i još je u izvrsnom stanju. Taj posao se radi na području Kilimandžara i dio je velikog projekta interkonekcije afričkih zemalja, tj. povezivanja mreže između Tanzanije i Kenije.

Ugovor će se početi realizovati nakon razmjene potpisanih ugovornih dokumenta. što se očekuje u narednih nekoliko nedjelja.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bu
Turci sve više kupuju nekretnine u Crnoj Gori
16.02.2018

"U Crnu Goru počeli su da dolaze klijenti iz Turske, koji kupuju stanove u vrijednosti od 50 do 70 tisuća eura. Kupuju u cijeloj Crnoj Gori, ali najviše u Budvi", kazao je Stanišić.

po
Pošta Slovenije traži 20 poštara u BiH, bruto plata 955 eura
16.02.2018

Pošta Slovenije posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH traži u našoj zemlji 20 poštara/pismonoša.

otpad
OVAKO MI BRINEMO O OKOLIŠU: U mnogim se zemljama smeće, otpad brzo pretvara u novac! A kod nas ....
16.02.2018

U Norveškoj jedan posto otpada ide na deponije, u Njemačkoj tri posto, na Londonskoj berzi se trguje otpadom, neke fabrike od plastičnih boca prave jakne i kape! USrbiji je hiljade ljudi zaposleno na razdvajanju otpada! U BiH takvog odnosa prema otpa