Brinemo za okoliš
tah

TAHIROVIĆ: Vlast je prije sedam godima znala da ICMP odlazi iz BiH

14.11.2017

„Prije sedam godina se znalo da Međunarodna komisija za tražen je nestalih (ICMP) odlazi iz BiH. Najavili su to tadašnjim vlastima, objasnili da im Hag nudi bolje uvjete. Dakle, sadašnje reakcije vlasti i institucija odgovornih za status žrtava rata su zakašnjele i nekorektne prema Komisiji. Komisija, koja ima međunarodni kredibilitet, je nastala i stasala u BiH, napravila je ogroman posao u traženju i identificiranju žrtava. Moramo im zahvaliti, a to što nismo imali sluha da ih zadržimo u BiH, naš je problem, kaže Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtvata i svjedoka genocida komentarirajući selidbu .

Podsjetimo, ICMP napušta Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu,svoje sjedište prenosi u Hag. Kako je objasnila Ketrin Bomberg (Kathryne Bomberger), direktorica ove izuzetno važne međunarodne institucije, na taj su se korak odlučili kako bi poboljšali rad ove organizacije.

Laboratorij za analizu DNK ICMP iz Tuzle također seli u Hag i pokazalo se da je apel Vijeća ministara BiH da ICMP obustavi izmještanje laboratorija uzaludan.

Problem je, pojasnilo je Vijeće ministara BiH, iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih lica iz BiH te zaštite podataka članova porodica nestalih. No, u ICMP ne misle tako.

Tvrde da preseljenje njihovog sjedišta neće ugroziti pružanje pomoći BiH, nego će povećati mogućnosti u identifikacijama zasnovanim na najsavremenijoj DNK tehnologiji, koja će se i dalje vršiti bez ikakvih troškova za BiH.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF