Raiffeisen
cov

Čović: Nema razloga da do 15. decembra ne odgovorimo na Upitnik

14.11.2017
SARAJEVO, 14. nov 2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je danas u Sarajevu, na druženju s novinarima, kazao da nema ni jednog razloga da Bosna i Hercegovina ne stigne do 15. decembra odgovoriti na Upitnik Evropske komisije, ako se bude radilo tempom kojim je rađeno zadnjih 15-tak dana.  

- Čak smo došli do te pozicije, ako bi to učinili s pouzdanjem da ćemo završiti, da bi visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini čak došla osobno u Sarajevo da joj tada predamo takav jedan dokument - naveo je Čović.

Dodao je da uz to postoje još dva uvjeta za kandidatski status. Jedan od njih su akcize "koje moramo riješiti ne samo zbog svjetskih finansijskih institucija, prije svega MMF-a, ali ne samo MMF-a jer se sad to veže i za sve druge finansijske institucije“.

Čović ističe da je to postao "jedan praktičan uvjet za naš kandidatski status“.

Naveo je da bi do kraja godine trebali imati usvojene proračune na svim razinama vlasti, misleći na Federaciju BiH, 11 vlada odnosno parlamenata, kao i RS, Distrikt Brčko i razina BiH.

- To je također jedan uvjet koji nije definiran na taj način, ali bi on bio odraz političke stabilnosti u BiH. Uvažavajući činjenicu da nemamo parlamentarne većine, da imamo puno problema oko toga, ipak usvajanjem proračuna ponudili bi jedan takav osjećaj i mislim da bi se time stvorio dojam da možemo s pravom očekivati taj kandidatski status - izjavio je Čović.

Što se tiče MAP-a, uvjeren je da, ako bi se pokazala "dinamika uključenosti oko tog procesa", da bi MAP također bio sasvim izvjestan.

- Naravno, niko nam neće gledati kroz prste i na nama je danas da među partnerima koji čine strukturu NATO saveza na svim razinama, izgradimo jedan ambijent spremnosti za MAP - naglasio je Čović.

Najavio je da će, kao predsjedatelj Predsjedništva BiH u dogovoru sa svim kolegama, napisati još jedno pismo svim predsjednicima država ili vlada članica NATO saveza, s molbom da analiziraju opredjeljenost BiH i dinamiku kada je u pitanju aktiviranje Akcijskog plana“.  

- S te strane čini mi se da smo na jednoj dosta dobroj poziciji, ako bi promijenili odnose unutar različitih razina vlasti u BiH, što danas baš i ne izgleda tako. S druge strane, bavimo se domaćim temama na unutarnjem planu. Mislim da tu imamo dosta problema koji se samo, mislim, usložnjavaju - ocijenio je Čović.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rad
Radončićeva čestitka povodom Dana državnosti BiH
24.11.2017

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, u ime SBB-a BiH, uputio je čestitku svim građanima BiH, povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH.

mi
Ivanić: Imam lično mišljenje o 25.novembru, ali ga neću obilježavati
24.11.2017

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je danas da 25.novembar nije usuglašen na nivou BiH i ne može biti tretiran kao praznik BiH.

ve
Ministarstvo sigurnosti BiH -Janaček na čelu Odbora VE za borbu protiv terorizma
24.11.2017

CODEXTER-CDCT je zadužen za koordinaciju svih aktivnosti Vijeća Evrope u borbi protiv terorizma, identificiranju i provedbi dodatnih aktivnosti u prevenciji terorizma, te zaštiti i promoviranju ljudska prava i temeljnih sloboda.