Raiffeisen
dija

Pilot projekt elektronskog registra za bolju evidenciju oboljelih od dijabetesa

14.11.2017
SARAJEVO, 14. nov 2017

Zavod za javno zdravstvo FBiH prezentirao je, na Svjetski dan dijabetesa, pilot projekt uspostave elektronskog registra osoba oboljelih od dijabetesa u KS, a namjera je da se isti princip aplicira i na ostale kantone da bi se u konačnici dobili jedinstveni podaci o oboljelima od te bolesti u FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar pojasnio je danas u izjavi novinarima da se tim pilot projektom pokazalo da postoji realna mogućnost da registar bude uspostavljen, a to bi bilo od velike koristi za sve koji se u oblasti zdravstva bave tim pacijentima.      

- U konačnici ćemo imati tačne, jasne, provjerljive podatke o broju oboljelih te dobiti dobar alat da bismo pratili situaciju u vezi broja oboljelih. Kad mi završimo ovaj projekt mislim da ćemo biti smjernica i drugim kantonima da krenu istim putem - kazao je.

Da je projekt uspješan pokazao je i glavni parametar, a to je razlika u broju oboljelih od dijabetesa po statističkim podacima koje vodi Zavod za javno zdravstvo FBiH i onih iz baze podatka Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.    

Značaj jedinstvenog registra oboljelih od dijabetesa istaknuo je i rukovodilac medicinskog odjela Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Fikret Jonuz koji kaže da će elektronska evidencija podataka svih oboljelih za područje FBiH umnogome doprinijeti boljem planiranju potrošnje i sprječavanju komplikacija od te bolesti.   

On kaže da Zavod zdravstvenog osiguranja KS odranije ima elektronsku evidenciju u svim segmentima, a uvezivanje podataka na nivou FBiH omogućit će bolju evidenciju, kontrolu, nadzor i planske aktivnosti.    

Upitan za nivo zdravstvene zaštite oboljelih od dijabetesa u FBiH Jonuz kaže da je različit, ovisno od kantona. U KS ti pacijenti imaju zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu, prije svega s aspekta lijekova na esencijalnoj listi. Ipak, upozorava da proces liječenja umnogome ovisi i od samih pacijenata, posebno onih koji imaju genetske predispozicije za to.      

- Suvremeni način života, stres, brza hrana, malo kretanja itekako pogoduje povećanju broja oboljelih od dijabetesa - poručio je.  

"Uspostava e-registra oboljelih od dijabetesa za KS" je pilot projekt Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS koji se provodi uz podršku softverske kuće "Medit", a uz suglasnost Ministarstva zdravstva KS i Zavoda za javno zdravstvo KS.   

Dijabetes je hronična bolest, a broj oboljelih u porastu je svuda u svijetu te kao takva povećava obaveze zdravstvenog sistema prema oboljelima a time i troškove. Po predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije bit će uspjeh ako se do 2025. godine zaustavi porast broja oboljelih od dijabetesa.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rad
Radončićeva čestitka povodom Dana državnosti BiH
24.11.2017

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, u ime SBB-a BiH, uputio je čestitku svim građanima BiH, povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH.

mi
Ivanić: Imam lično mišljenje o 25.novembru, ali ga neću obilježavati
24.11.2017

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je danas da 25.novembar nije usuglašen na nivou BiH i ne može biti tretiran kao praznik BiH.

ve
Ministarstvo sigurnosti BiH -Janaček na čelu Odbora VE za borbu protiv terorizma
24.11.2017

CODEXTER-CDCT je zadužen za koordinaciju svih aktivnosti Vijeća Evrope u borbi protiv terorizma, identificiranju i provedbi dodatnih aktivnosti u prevenciji terorizma, te zaštiti i promoviranju ljudska prava i temeljnih sloboda.