Brinemo za okoliš
dija

Pilot projekt elektronskog registra za bolju evidenciju oboljelih od dijabetesa

14.11.2017
SARAJEVO, 14. nov 2017

Zavod za javno zdravstvo FBiH prezentirao je, na Svjetski dan dijabetesa, pilot projekt uspostave elektronskog registra osoba oboljelih od dijabetesa u KS, a namjera je da se isti princip aplicira i na ostale kantone da bi se u konačnici dobili jedinstveni podaci o oboljelima od te bolesti u FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar pojasnio je danas u izjavi novinarima da se tim pilot projektom pokazalo da postoji realna mogućnost da registar bude uspostavljen, a to bi bilo od velike koristi za sve koji se u oblasti zdravstva bave tim pacijentima.      

- U konačnici ćemo imati tačne, jasne, provjerljive podatke o broju oboljelih te dobiti dobar alat da bismo pratili situaciju u vezi broja oboljelih. Kad mi završimo ovaj projekt mislim da ćemo biti smjernica i drugim kantonima da krenu istim putem - kazao je.

Da je projekt uspješan pokazao je i glavni parametar, a to je razlika u broju oboljelih od dijabetesa po statističkim podacima koje vodi Zavod za javno zdravstvo FBiH i onih iz baze podatka Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.    

Značaj jedinstvenog registra oboljelih od dijabetesa istaknuo je i rukovodilac medicinskog odjela Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Fikret Jonuz koji kaže da će elektronska evidencija podataka svih oboljelih za područje FBiH umnogome doprinijeti boljem planiranju potrošnje i sprječavanju komplikacija od te bolesti.   

On kaže da Zavod zdravstvenog osiguranja KS odranije ima elektronsku evidenciju u svim segmentima, a uvezivanje podataka na nivou FBiH omogućit će bolju evidenciju, kontrolu, nadzor i planske aktivnosti.    

Upitan za nivo zdravstvene zaštite oboljelih od dijabetesa u FBiH Jonuz kaže da je različit, ovisno od kantona. U KS ti pacijenti imaju zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu, prije svega s aspekta lijekova na esencijalnoj listi. Ipak, upozorava da proces liječenja umnogome ovisi i od samih pacijenata, posebno onih koji imaju genetske predispozicije za to.      

- Suvremeni način života, stres, brza hrana, malo kretanja itekako pogoduje povećanju broja oboljelih od dijabetesa - poručio je.  

"Uspostava e-registra oboljelih od dijabetesa za KS" je pilot projekt Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS koji se provodi uz podršku softverske kuće "Medit", a uz suglasnost Ministarstva zdravstva KS i Zavoda za javno zdravstvo KS.   

Dijabetes je hronična bolest, a broj oboljelih u porastu je svuda u svijetu te kao takva povećava obaveze zdravstvenog sistema prema oboljelima a time i troškove. Po predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije bit će uspjeh ako se do 2025. godine zaustavi porast broja oboljelih od dijabetesa.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sto
Tri tima Civilne zaštite u potrazi za nestalom ženom u Stocu
23.03.2018

Na poziv Saveza gorskih službi spasavanja u Bosni i Hercegovini, tri tima Federalne uprave Civilne zaštite od jučer su u potrazi za Z.S., nestalom ženom iz Stoca, saopćeno je iz te uprave.

AERO
Sarajevski aerodrom - Svi letovi prema predviđenom rasporedu
23.03.2018

Unatoč vremenskim prilikama i snijegu, svi letovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo odvijaju se po predviđenom redu letenja.

zaok
Proljeće donosi nove naslove u online knjižari Knjiga.ba
23.03.2018

Uz dolazak proljeća, online knjižara na adresi Knjiga.ba nudi bogatiju ponudu za proljetne dane svim ljubiteljima pisane riječi.

SBF