Brinemo za okoliš
ml

Sekretarijat ICTY-a:Posjeta ljekara prije presude Mladiću može ugroziti zdravlje

14.11.2017
DEN HAAG/SARAJEVO, 14. nov 2017

Ljekari i sekretarijat Haškog tribunala protive se posjeti srpskih ljekara Ratku Mladiću u sudskom pritvoru, prije nego što mu 22. novembra bude izrečena presuda, saopćeno je iz Haaga.

Ljekari smatraju da bi takva posjeta, prije izricanje presude, "mogla ugroziti zdravlje" Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine u BiH, prenosi BIRN-Justice Report.

Upravnik pritvora u Scheveningen ranije je odobrio da Mladića posjete ljekari iz Srbije.

U podnesku raspravnom vijeću, sekretarijat Tribunala navodi da je 10. novembra dobio pismo ljekara iz pritvora "kojim su hitno zatražili da nijedna posjeta doktora ne bude dozvoljena nijednom pritvoreniku u pritvoru prije nego što Tribunal izrekne preostale dvije presude" Mladiću i šestorici bosanskih Hrvata.

Po pritvorskim ljekarima, takva posjeta bi "zaista mogla naškoditi zdravlju pritvorenika".

Sekretarijat Tribunala obavjestio je sudije da je o tome konsultovao i nezavisnog specijalistu, uključenog u lječenje Mladića, koji se suglasili s mišljenjem da bi posjeta mogla naškoditi optuženom.

Pisma ljekara iz pritvora i nezavisnog specijalista, Tribunal nije objavio, već ih je zaveo kao povjerljiva.

Sekretarijat je ranije tvrdio da je Mladićevoj odbrani ponudio "tri grupe datuma" za posjetu dvoje srpskih ljekara Mladiću i da bi se ta posjeta mogla realizovati i ranije.

Usvajajući mišljenje ljekara, sekretarijat je sada preporučio sudijama da posjeta ne bude dozvoljena Mladiću dok mu se ne izrekne prvostepena presuda.

Sudije Tribunala odbile su, krajem prošle nedjelje, zahtjev odbrane da izricanje presude generalu Mladiću bude odloženo sve dok se ne utvrdi da li je on fizički i mentalno sposoban da učestvuje u procesu.

Raspravno vijeće je ostalo pri ranijem stavu da je zdravstveno stanje Mladića "stabilno".

Odbrana je tvrdila da se Mladićevo stanje, poslje tri moždana udara, pogoršava, da on nije adekvatno liječen u pritvoru i da tamošnji ljekari kriju dokaze koji to potvrđuju.

Mladićevi branioci tražili su da protiv šefa medicinske službe u pritvoru Paulusa Falkea bude pokrenut postupak za nepoštovanje suda.

Sudski sekretarijat negirao je tvrdnju Mladićeve odbrane da joj nije dostavljena cjelokupna istorija bolesti optuženog, uključujući i dijagnostičke snimke.

Mladić je prije hapšenja, krajem maja 2011, preživio tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu Bronovo na ispitivanja i lakše intervencije.

U junu 2013. Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu “spasili život” i “izvukli ga iz groba”.

Po odbrani, međutim, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usljed rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko liječenje.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocide u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanjke stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

san
Sanader odbacio krivnju na početku novog suđenja u slučaju Hypo
23.03.2018

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je, na početku novog suđenja, ponovio da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

ag
Agrokor postigao dogovor sa Sberbankom
22.03.2018

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba.

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

Gorenje