Brinemo za okoliš
ama

Katarski emir Tamim: Arapske zemlje nisu zainteresirane za rješenje spora

14.11.2017
DOHA, 14. nov 2017

Katarski emir šejh Tamim bin Hamad al-Thani izjavio je u utorak da arapske zemlje koje su uvele sankcije njegovoj zemlji u junu zbog navoda o podršci terorizmu nisu zainteresirane za rješenje krize.

Obraćajući se članovima Vijeća šure arapskih država, Tamin je kazao da njegova zemlja priprema izbore za konsultativno tijelo. Neophodno zakonodavstvo bit će spremno u 2018.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom 5. juna, optužujući Dohu da finansira terorizam i koketira s njihovim ljutim suparnikom Iranom. Katar negira te optužbe.

- Izražavamo našu spremnost za kompromisom u okviru dijaloga zasnovanog na obostranom poštovanju suvereniteta i zajedničkih obaveza, ali s druge strane mi uviđamo pokazatelje koji dolaze sa strane blokade koji pokazuju da oni ne žele postići rješenje - izjavio je Tamim, prenosi Reuters.

Četiri zemlje "izvršile su pritisak i objavile su glasine i izmišljotine" protiv Katara koji je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva u 2022.

Tamim, koji je preuzeo dužnost u 2013. nakon što je njegov otac podnio ostavku, također je kazao da njegova vlada radi na instrumentima potrebnim za izbore, za koje je rekao da će biti spremni u 2018. Prvobitno je održavanje izbora u 45-članom tijelu bilo planirano za 2013. godinu, ali nisu provedeni.

Tamim  je u govoru također kazao da je njegova vlada fokusirana na dovršavanje strateških projekata kako bi pomogli zemlji da se nosi sa sankcijama koje uključuju sigurnost luka, hrane i vode, i ohrabrivanje investicija, a koje su nametnule susjedne zaljevske zemlje.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bec
Bečki metro slavi 40. rođendan
23.02.2018

Metro je počeo s radom 25. februara 1978. godine, odnosno deset godina nakon odluke gradskog vijeća o njegovoj gradnji, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

skol
Naoružani zamjenik šerifa nije ušao u školu na Floridi tokom napada
23.02.2018

Naoružani oficir koji je bio na dužnosti u srednjoj školi u Floridi u kojoj je prošle sedmice napadač ubio 17 ljudi stajao je pred školskom zgradom i nije intervenirao, saopćio je lokalni šerif.

mij
U Mijanmaru buldožeri brišu s lica zemlje sela Rohinja
23.02.2018

SBF