Raiffeisen
ama

Katarski emir Tamim: Arapske zemlje nisu zainteresirane za rješenje spora

14.11.2017
DOHA, 14. nov 2017

Katarski emir šejh Tamim bin Hamad al-Thani izjavio je u utorak da arapske zemlje koje su uvele sankcije njegovoj zemlji u junu zbog navoda o podršci terorizmu nisu zainteresirane za rješenje krize.

Obraćajući se članovima Vijeća šure arapskih država, Tamin je kazao da njegova zemlja priprema izbore za konsultativno tijelo. Neophodno zakonodavstvo bit će spremno u 2018.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom 5. juna, optužujući Dohu da finansira terorizam i koketira s njihovim ljutim suparnikom Iranom. Katar negira te optužbe.

- Izražavamo našu spremnost za kompromisom u okviru dijaloga zasnovanog na obostranom poštovanju suvereniteta i zajedničkih obaveza, ali s druge strane mi uviđamo pokazatelje koji dolaze sa strane blokade koji pokazuju da oni ne žele postići rješenje - izjavio je Tamim, prenosi Reuters.

Četiri zemlje "izvršile su pritisak i objavile su glasine i izmišljotine" protiv Katara koji je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva u 2022.

Tamim, koji je preuzeo dužnost u 2013. nakon što je njegov otac podnio ostavku, također je kazao da njegova vlada radi na instrumentima potrebnim za izbore, za koje je rekao da će biti spremni u 2018. Prvobitno je održavanje izbora u 45-članom tijelu bilo planirano za 2013. godinu, ali nisu provedeni.

Tamim  je u govoru također kazao da je njegova vlada fokusirana na dovršavanje strateških projekata kako bi pomogli zemlji da se nosi sa sankcijama koje uključuju sigurnost luka, hrane i vode, i ohrabrivanje investicija, a koje su nametnule susjedne zaljevske zemlje.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ta
Zrakoplov Turkish Airlinesa prinudno sletio u Beograd, pilotu pozlilo
24.11.2017

Zrakoplov kompanije Turkish Airlines, koji je letio na liniji Istanbul-Frankfurt, prinudno je u petak oko 11 sati sletio u beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" jer je kapetanu pozlio, priopćila je uprava aerodroma.

rabita
Predsjednik Gvineje u Parizu organizirao prijem za Generalnog sekretara Rabita-e
24.11.2017

Uvaženi predsjednik Gvineje - Konakri (Conakry) prof. Alfakonde (Alpha Condé) je upriličio prijem za nj.e. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta (Rabita) , dr. Šejhu Muhammedu Al-Isa u mjestu njegova boravka - francuskoj prijestolnici Parizu

22
Američki borbeni avioni F-22 sudjeluju u manevrima s južnokorejskom vojskom
24.11.2017

Sjedinjene Države će poslati borbene avione F-22 "Raptor" u Južnu Koreju radi sudjelovanja u manevrima s južnokorejskom vojskom, izvještavaju južnokorejski mediji.