Raiffeisen
eu

Evropska unija stvara zajedničke vojne snage

13.11.2017
BRUSSELS, 13. nov 2017

Predstavnici 23 države članice Evropske unije potpisale su danas pakt o formiranju zajedničkih evropskih odbrambenih snaga, javlja Reuters.

Agencija ističe da su time Francuska i Njemačka konačno krenule u ostvarenje ambicije duge više od 70 godina, i to nakon što Velika Britanija napusti Uniju.

Ministri vanjskih poslova i odbrane 23 države EU sastali su se danas u Briselu pripremajući teren za konačno potpisivanje koje je planirano u decembru.

Ovo je prvi put da države pismeno iskazuju želju da oforme zajedničke evropske snage i povećaju izdvajanje za odbranu.

- Danas smo napravili historijski korak. Dogovorili smo se o budućnoj saradnji u oblasti sigurnosti i odbrane. Ovo je veliki napredak u evropskom razvoju - rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Pakt su potpisale sve članice osim Velike Britanije kao i Danske koja se izuzima iz pitanja odbrane te Irske, Portugala i Malte. Austrija se u zadnji tren priključila dogovoru. Podršku je dao i NATO. Predviđen je fond od pet milijardi eura za kupovinu naoružanja.

Mnogi smatraju da je ruska okupacija dijela Ukrajine podstakla Uniju da aktivira ranije planove i konačno uspostavi vlastite vojne snage.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ta
Zrakoplov Turkish Airlinesa prinudno sletio u Beograd, pilotu pozlilo
24.11.2017

Zrakoplov kompanije Turkish Airlines, koji je letio na liniji Istanbul-Frankfurt, prinudno je u petak oko 11 sati sletio u beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" jer je kapetanu pozlio, priopćila je uprava aerodroma.

rabita
Predsjednik Gvineje u Parizu organizirao prijem za Generalnog sekretara Rabita-e
24.11.2017

Uvaženi predsjednik Gvineje - Konakri (Conakry) prof. Alfakonde (Alpha Condé) je upriličio prijem za nj.e. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta (Rabita) , dr. Šejhu Muhammedu Al-Isa u mjestu njegova boravka - francuskoj prijestolnici Parizu

22
Američki borbeni avioni F-22 sudjeluju u manevrima s južnokorejskom vojskom
24.11.2017

Sjedinjene Države će poslati borbene avione F-22 "Raptor" u Južnu Koreju radi sudjelovanja u manevrima s južnokorejskom vojskom, izvještavaju južnokorejski mediji.