Apoteke Sarajevo
eu

Evropska unija stvara zajedničke vojne snage

13.11.2017
BRUSSELS, 13. nov 2017

Predstavnici 23 države članice Evropske unije potpisale su danas pakt o formiranju zajedničkih evropskih odbrambenih snaga, javlja Reuters.

Agencija ističe da su time Francuska i Njemačka konačno krenule u ostvarenje ambicije duge više od 70 godina, i to nakon što Velika Britanija napusti Uniju.

Ministri vanjskih poslova i odbrane 23 države EU sastali su se danas u Briselu pripremajući teren za konačno potpisivanje koje je planirano u decembru.

Ovo je prvi put da države pismeno iskazuju želju da oforme zajedničke evropske snage i povećaju izdvajanje za odbranu.

- Danas smo napravili historijski korak. Dogovorili smo se o budućnoj saradnji u oblasti sigurnosti i odbrane. Ovo je veliki napredak u evropskom razvoju - rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Pakt su potpisale sve članice osim Velike Britanije kao i Danske koja se izuzima iz pitanja odbrane te Irske, Portugala i Malte. Austrija se u zadnji tren priključila dogovoru. Podršku je dao i NATO. Predviđen je fond od pet milijardi eura za kupovinu naoružanja.

Mnogi smatraju da je ruska okupacija dijela Ukrajine podstakla Uniju da aktivira ranije planove i konačno uspostavi vlastite vojne snage.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bundes
Seehofer: Ako SPD odbije koaliciju, to će biti politička katastrofa za Njemačku
18.01.2018

Skoro četiri mjeseca nakon izbora Merkel još uvijek nema oformljenu novu vladu niti parlamentarnu većinu.

mess
Pele: Messi je najbolji nogometaš svijeta
18.01.2018

Legenda brazilskog i svjetskog nogometa i jedan od najboljih igrača svijeta u historiji, Pele, je gostujući u jednoj brazilskoj emisiji otkrio da je za njega Lionel Messi najbolji igrač svijeta.

5
Indija testirala najjači interkontinentalni balistički projektil
18.01.2018

Indija je uspješno testirala svoj nuklearni balistički projektil s najvećim dometom, saopćilo je ministarstvo odbrane, prenosi CNN.