Brinemo za okoliš
eu

Evropska unija stvara zajedničke vojne snage

13.11.2017
BRUSSELS, 13. nov 2017

Predstavnici 23 države članice Evropske unije potpisale su danas pakt o formiranju zajedničkih evropskih odbrambenih snaga, javlja Reuters.

Agencija ističe da su time Francuska i Njemačka konačno krenule u ostvarenje ambicije duge više od 70 godina, i to nakon što Velika Britanija napusti Uniju.

Ministri vanjskih poslova i odbrane 23 države EU sastali su se danas u Briselu pripremajući teren za konačno potpisivanje koje je planirano u decembru.

Ovo je prvi put da države pismeno iskazuju želju da oforme zajedničke evropske snage i povećaju izdvajanje za odbranu.

- Danas smo napravili historijski korak. Dogovorili smo se o budućnoj saradnji u oblasti sigurnosti i odbrane. Ovo je veliki napredak u evropskom razvoju - rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Pakt su potpisale sve članice osim Velike Britanije kao i Danske koja se izuzima iz pitanja odbrane te Irske, Portugala i Malte. Austrija se u zadnji tren priključila dogovoru. Podršku je dao i NATO. Predviđen je fond od pet milijardi eura za kupovinu naoružanja.

Mnogi smatraju da je ruska okupacija dijela Ukrajine podstakla Uniju da aktivira ranije planove i konačno uspostavi vlastite vojne snage.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

may
May: Britanija i EU ostvarili začajan napredak u razgovorima o Brexitu
23.03.2018

Premijerka Theresa May izjavila je u petak da su Britanija i Evropska unija ostvarili značajan napredak u razgovorima o Brexitu i da se nada razgovorima o njihovom budućem ekonomskom partnerstvu.

trump
Trump imenovao Johna Boltona za novog savjetnika za nacionalnu sigurnost
23.03.2018

Bivši američki ambasador u UN-u John Bolton naslijedit će H.R. McMastera na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost narednog mjeseca, objavio je predsjednik Donald Trump.

SBF