Brinemo za okoliš
nil

Egipat zabrinut za vodene resurse Nila zbog izgradnje etiopske brane

13.11.2017
KAIRO, 13. nov 2017

Egipat je izrazio zabrinutost stanjem sa svojim udjelom u vodenim resursima rijeke Nil u zemlji nakon što sastanak s Etiopijom i Sudanom nije doveo do odobrenja početne studije o posljedicama nove etiopske brane na države koje se nalaze nizvodno.

Dvodnevni ministarski sastanak tripartitne tehničke komisije Egipta, Etiopije i Sudana o projektu Velike etiopske brane Renesansa (GERD), koja je počeo u subotu,  nije uspio da odobri uvodni izvještaj konsultantske kompanije o posljedicama brane na dvije zemlje u donjem toku Nila, Egipat i Sudan, prenosi Xinhua.

- Egipat je zabrinut da bi takav razvoj dešavanja mogao opstruirati egipatske napore i fleksibilnost tokom proteklih mjeseci kako bi osigurao da se tehničke studije dovrše što skorije - izjavio je egipatski ministar za vodene resurse i navodnjavanje Mohamed Abdel-Aati.

Ministri za navodnjavanje Etiopije i Sudana nisu usvojili uvodni izvještaj konsultantske kompanije uprkos egipatskom početnom odobrenju, istovremeno tražeći amandmane koji bi uticali na studiju i koji bi učinili izvještaj besadržajnim.

Egipat je zabrinut za  redovno godišnje korištenje svojih od 5,5 milijardi kubnih metara vode iz rijeke Nil nakon brze izgradnje GERD-a.

Egipatske veze s Etiopijom imaju uspone i padove otkako je Etiopija pokrenula projekt brane jer je od aprila 2011. godine zahvaćen nemirima nakon ustanka u kome je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.

Kada je predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi preuzeo dužnost  2014. godine on je pokazao razumijevanje za etiopske aspiracije prema razvoju kroz GERD koji bi proizveo oko 6.000 megavata električne energije za potrebe zemlje.

U martu 2015. godine, čelnici Egipta, Etiopije i Sudana potpisali su sporazum o početnoj saradnji o principima diobe resursa rijeke Nil i gradnje GERD-a, koji će biti najveća afrička brana nakon izgradnje.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

may
May: Britanija i EU ostvarili začajan napredak u razgovorima o Brexitu
23.03.2018

Premijerka Theresa May izjavila je u petak da su Britanija i Evropska unija ostvarili značajan napredak u razgovorima o Brexitu i da se nada razgovorima o njihovom budućem ekonomskom partnerstvu.

trump
Trump imenovao Johna Boltona za novog savjetnika za nacionalnu sigurnost
23.03.2018

Bivši američki ambasador u UN-u John Bolton naslijedit će H.R. McMastera na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost narednog mjeseca, objavio je predsjednik Donald Trump.

SBF