Apoteke Sarajevo
nil

Egipat zabrinut za vodene resurse Nila zbog izgradnje etiopske brane

13.11.2017
KAIRO, 13. nov 2017

Egipat je izrazio zabrinutost stanjem sa svojim udjelom u vodenim resursima rijeke Nil u zemlji nakon što sastanak s Etiopijom i Sudanom nije doveo do odobrenja početne studije o posljedicama nove etiopske brane na države koje se nalaze nizvodno.

Dvodnevni ministarski sastanak tripartitne tehničke komisije Egipta, Etiopije i Sudana o projektu Velike etiopske brane Renesansa (GERD), koja je počeo u subotu,  nije uspio da odobri uvodni izvještaj konsultantske kompanije o posljedicama brane na dvije zemlje u donjem toku Nila, Egipat i Sudan, prenosi Xinhua.

- Egipat je zabrinut da bi takav razvoj dešavanja mogao opstruirati egipatske napore i fleksibilnost tokom proteklih mjeseci kako bi osigurao da se tehničke studije dovrše što skorije - izjavio je egipatski ministar za vodene resurse i navodnjavanje Mohamed Abdel-Aati.

Ministri za navodnjavanje Etiopije i Sudana nisu usvojili uvodni izvještaj konsultantske kompanije uprkos egipatskom početnom odobrenju, istovremeno tražeći amandmane koji bi uticali na studiju i koji bi učinili izvještaj besadržajnim.

Egipat je zabrinut za  redovno godišnje korištenje svojih od 5,5 milijardi kubnih metara vode iz rijeke Nil nakon brze izgradnje GERD-a.

Egipatske veze s Etiopijom imaju uspone i padove otkako je Etiopija pokrenula projekt brane jer je od aprila 2011. godine zahvaćen nemirima nakon ustanka u kome je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.

Kada je predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi preuzeo dužnost  2014. godine on je pokazao razumijevanje za etiopske aspiracije prema razvoju kroz GERD koji bi proizveo oko 6.000 megavata električne energije za potrebe zemlje.

U martu 2015. godine, čelnici Egipta, Etiopije i Sudana potpisali su sporazum o početnoj saradnji o principima diobe resursa rijeke Nil i gradnje GERD-a, koji će biti najveća afrička brana nakon izgradnje.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bundes
Seehofer: Ako SPD odbije koaliciju, to će biti politička katastrofa za Njemačku
18.01.2018

Skoro četiri mjeseca nakon izbora Merkel još uvijek nema oformljenu novu vladu niti parlamentarnu većinu.

mess
Pele: Messi je najbolji nogometaš svijeta
18.01.2018

Legenda brazilskog i svjetskog nogometa i jedan od najboljih igrača svijeta u historiji, Pele, je gostujući u jednoj brazilskoj emisiji otkrio da je za njega Lionel Messi najbolji igrač svijeta.

5
Indija testirala najjači interkontinentalni balistički projektil
18.01.2018

Indija je uspješno testirala svoj nuklearni balistički projektil s najvećim dometom, saopćilo je ministarstvo odbrane, prenosi CNN.