Raiffeisen
nil

Egipat zabrinut za vodene resurse Nila zbog izgradnje etiopske brane

13.11.2017
KAIRO, 13. nov 2017

Egipat je izrazio zabrinutost stanjem sa svojim udjelom u vodenim resursima rijeke Nil u zemlji nakon što sastanak s Etiopijom i Sudanom nije doveo do odobrenja početne studije o posljedicama nove etiopske brane na države koje se nalaze nizvodno.

Dvodnevni ministarski sastanak tripartitne tehničke komisije Egipta, Etiopije i Sudana o projektu Velike etiopske brane Renesansa (GERD), koja je počeo u subotu,  nije uspio da odobri uvodni izvještaj konsultantske kompanije o posljedicama brane na dvije zemlje u donjem toku Nila, Egipat i Sudan, prenosi Xinhua.

- Egipat je zabrinut da bi takav razvoj dešavanja mogao opstruirati egipatske napore i fleksibilnost tokom proteklih mjeseci kako bi osigurao da se tehničke studije dovrše što skorije - izjavio je egipatski ministar za vodene resurse i navodnjavanje Mohamed Abdel-Aati.

Ministri za navodnjavanje Etiopije i Sudana nisu usvojili uvodni izvještaj konsultantske kompanije uprkos egipatskom početnom odobrenju, istovremeno tražeći amandmane koji bi uticali na studiju i koji bi učinili izvještaj besadržajnim.

Egipat je zabrinut za  redovno godišnje korištenje svojih od 5,5 milijardi kubnih metara vode iz rijeke Nil nakon brze izgradnje GERD-a.

Egipatske veze s Etiopijom imaju uspone i padove otkako je Etiopija pokrenula projekt brane jer je od aprila 2011. godine zahvaćen nemirima nakon ustanka u kome je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.

Kada je predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi preuzeo dužnost  2014. godine on je pokazao razumijevanje za etiopske aspiracije prema razvoju kroz GERD koji bi proizveo oko 6.000 megavata električne energije za potrebe zemlje.

U martu 2015. godine, čelnici Egipta, Etiopije i Sudana potpisali su sporazum o početnoj saradnji o principima diobe resursa rijeke Nil i gradnje GERD-a, koji će biti najveća afrička brana nakon izgradnje.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ta
Zrakoplov Turkish Airlinesa prinudno sletio u Beograd, pilotu pozlilo
24.11.2017

Zrakoplov kompanije Turkish Airlines, koji je letio na liniji Istanbul-Frankfurt, prinudno je u petak oko 11 sati sletio u beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" jer je kapetanu pozlio, priopćila je uprava aerodroma.

rabita
Predsjednik Gvineje u Parizu organizirao prijem za Generalnog sekretara Rabita-e
24.11.2017

Uvaženi predsjednik Gvineje - Konakri (Conakry) prof. Alfakonde (Alpha Condé) je upriličio prijem za nj.e. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta (Rabita) , dr. Šejhu Muhammedu Al-Isa u mjestu njegova boravka - francuskoj prijestolnici Parizu

22
Američki borbeni avioni F-22 sudjeluju u manevrima s južnokorejskom vojskom
24.11.2017

Sjedinjene Države će poslati borbene avione F-22 "Raptor" u Južnu Koreju radi sudjelovanja u manevrima s južnokorejskom vojskom, izvještavaju južnokorejski mediji.