Brinemo za okoliš
tur

Na području KS za tri mjeseca izrečene kazne u iznosu od 38.150 KM

13.11.2017
SARAJEVO, 13. nov 2017

Primjenjujući odredbe Zakona o turizmu Kantona Sarajevo i Odluke o visini boravišne takse, kantonalni tržišno-turistički inspektori su tokom protekla tri mjeseca izvršili inspekcijski nadzor nad radom 11 putnučkih agencija i 114 subjekta koji pružaju usluge smještaja u Kantonu Sarajevo, s posebnim fokusom na obračun i uplatu boravišne takse.

Obračunata boravišna taksa za period koji je obuhvaćen kontrolom kod navedenog broja subjekata iznosi 520.198 KM, od čega na račun Turističke zajednice KS nije uplaćeno 84.604 KM. Pored ove nepravilnosti inspektori su, u momentu provođenja inspekcijskih nadzora, zatekli ukupno 21-og neprijavljenog gosta, koji nisu bili uvedeni u knjigu gostiju, kako je predviđeno važećim zakonskim propisima, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS.

Radi utvrđenih nepravilnosti, neevidentiranja gostiju i neuplaćene boravišne takse Turističkoj zajednici KS, te nepravilnosti u radu putničkih agencija, inspektori su djelovali izdavanjem 36 prekršajnih naloga u iznosu od 38.150 KM, a donijeli su i 11 rješenja, od čega devet o otklanjanju utvrđenih nedostataka, te dva rješenja o zabrani rada.

Kod navedenog broja subjekata za period koji je obuhvaćen kontrolom boravila su 130.752 gosta, a evidentirano je ukupno 285.654 noćenja.

Rad tržišno-turističke inspekcije u segmentu ovih nadzora značajno bi bio olakšan kada bi općinski organi izvršili kategorizaciju za ugostiteljske objekte koji pružaju usluge smještaja bez zvjezdice, čime su subjekti iz te skupine, koji žele poslovati u skladu sa zakonom, dovedeni u položaj pravne nesigurnosti. Ovo je posebno izraženo u slučajevima kada fizičke osobe (vlasnici privatnih stanova) žele registrirati objekat u svrhu pružanja usluga smještaja.

Iz KUIP-a KS napominju obveznike boravišne takse da su dužni sedmično vršiti uplatu naplaćene boravišne takse na račun Turističke zajednice KS, kao i da su do 15-og u mjesecu obavezni dostaviti izvještaj o broju registriranih gostiju i noćenja za prethodni mjesec Inspektoratu tržišno-turističke inspekcije KUIP-a i Turističkoj zajednici KS.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tur
Na Sajmu turizma u Beogradu predstavljena turistička ponuda Hercegovine
23.02.2018

Na ovogodišnjem sajmu BiH je predstavljena na zajedničkom štandu, koji uz turističke zajednice iz BiH, okuplja i nekoliko reprezentativnih turističkih agencija iz BiH.

par
Pariz privukao rekordan broj turista u 2017.
23.02.2018

Za Pariz je 2017. godina, kada je riječ o stranim posjetiteljma, bila najbolja u najmanje posljednjih deset godina, javlja agencija Reuters, a prenosi SEEbiz.

ug
Pojašnjenja o primjeni zakona o ugostiteljskoj djelatnosti
22.02.2018

Sve dodatne informacije vezane za kategorizaciju moguće je dobiti na web stranici www.fmoit.gov.ba, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

SBF