Apoteke Sarajevo
fna

MMF - Ekonomski rast zabilježen u svim zemljama Evrope

13.11.2017
SARAJEVO, 13. nov 2017

Ekonomski rast je vrlo snažan i zabilježen je u svim zemljama Evrope. To je prva godina nakon globalne ekonomske krize da su sve zemlje Evrope zabilježile rast - jedna je od ključnih poruka iz izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod nazivom“ Regionalne ekonomske perspektive za jesen 2017. godine – Evropa".

Prezentacija izvještaja MMF-a  o ekonomskim kretanjima u Evropi upriličena je danas u prostorijama Centralne banke BiH u Sarajevu i to je prvi put da je održana u nekoj od država koje nisu članice EU.

- Očekujemo da će se u srednjem roku nastaviti ovaj snažan rast u Evropi. No, naravno postoje određeni rizici i u kratkom roku može biti nekih iznenađenja koja su naizgled pozitivna, naime rast može biti jači nego što je očekivano. U srednjem roku očekujemo i neka negativna iznanađenja koja su moguća, npr. određeni geopolitički rizici i određeni razvoj događaja na finansijskim tržištima – izjavio je nakon prezentacije Jorg  Decressin, zamjenik direktora MMF-a za Evropu.

Ono što je sada izazov, po njegovim riječima,  jeste kako izgraditi dovoljno fiskalnog prostora za manevrisanje i smanjenje fiskalnih deficita. Također, naglasio je Decressin, to je prilika da se provedu određene strukturalne reforme koje će također osigurati poticaj daljnjem rastu.

- Ono što vidimo kao izazov u srednjem roku jeste unapređenje upravljanja, dakle javne uprave općenito, a posebno u pogledu pravosuđa. Razlog za to je što je dobro upravljanje, a posebno dobro i efikasno pravosuđe u temelju svih ekonomskih aktivnosti i nešto što osigurava rast – naglasio je Decressin dodajući da i što se tiče BiH ostaju ovi izazovi unapređenja upravljanja, rada institucija, a posebno pravosuđa da bi BiH bila u stanju da jače krene na svom putu ka EU.

Decressin je ukratko prokomentirao program koji BiH u ovom trenutku ima sa MMF-om.

- Naš program, odnosno ono što mi želimo vidjeti u programu sa BiH jeste jači rast. Sa novim akcizama moguće je da se oslobodi velika količina finansiranja koja je neophodna za izgradnju infrastrukture – izjavio je Decressin,  dodajući da izgradnja infrastrkture može doprinijeti većem broju radnih mjesta, prihoda za ljude i boljem sveukuponom ekonomskom rastu u BiH.            

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je kazao da je velika čast da se prezentacija izvještaja MMF-a  o ekonomskim kretanjima u Evropi danas održava u BiH, u Sarajevu.

- Ekonomski rast dobija na snazi u eurozoni i očekujemo da će situacija i za nas iz centralnih banka i u 2018. godini ostati stabilna. Što se tiče BiH očekuje se nastavak oporavka i ekonomskog rasta putem stroge primjene aranžmana Valutnog odbora – kazao je Softić u uvodnom obraćanju.

Naglasio je da je za nas u BiH bitno da se zadrži rast u srednjem roku.

- EU je naš veliki partner, bh. dijaspora šalje doznake što je gotovo 12 posto GDP-a godišnje. To su veoma snažne ekonomske veze koje trebaju biti sagledane zajedno sa dijasporom – naveo je Softić.  

Kako u Evropi , tako i u BiH, kako je naglasio guverner, trebali bi iskoristiti oporavak kako bi proveli ambiciozne ekonomske mjere i strukturalne reforme. Među ostalim, naglasio je, potrebno je poboljšati strukturu budžeta na svim nivoima vlasti.

Softić je dodao da je bankarski sistem  u BiH snažan i stabilan, te da ima dovoljno kapitala i aktivnosti. Naveo je da je postignut napredak u 2015. godini u smislu usvajanja novih zakona u sektoru bankarstva, što je dovelo BiH bliže evropskim standardima, napominjući da se još mnogo toga mora uraditi.

Guverner CBBiH je kazao da je stopa nekvalitetnih zajmova više od 11 posto, te da je potrebno usvajanje novih zakona o stečaju na nivou entiteta i jačanje režima za rješavanje nekvalitetenih zajmova. Također, kako je dodao, neophodno je unaprijediti ambijent koji će omogućiti da se poveća nivo direktnih stranih ulaganja, postigne jača stopa rasta i smanji nezaposlenost.      


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zaposleni
FBiH: Raste broj zaposlenih i u novembru
15.01.2018

U mjesecu novembru/studenom 2017. godine ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH iznosio je 474.596, što predstavlja povećanje broja zaposlenih za 0,2% u odnosu na prethodni mjesec

plata
Novembar: Prosječna plata u FBiH 868 maraka
15.01.2018

Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za novembar/studeni 2017. godine, u Federaciji BiH, iznosi 868 KM i nominalno je viša za 0,6%, a realno za 0,5% u odnosu na prethodni mjesec.

sto
Osam bh. kompanija na sajmu namještaja u Kelnu
15.01.2018

Nastup Bosne i Hercegovine na IMM COLOGNE 2018 financijski je podržala VTKBiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.