Brinemo za okoliš
pts

Otkrivene kosti predatora stare 70 milijuna godina

13.11.2017
ULAN BATOR, 13. nov 2017

Kosti letećeg predatora koji je živio prije 70 milijuna godina i kojem je omiljena hrana bila mladunčad dinosaura otkrivene su u Mongoliji. Ova životinja, impresivne veličine, imala je raspon krila od 11 metara, prenose mediji.

Fosil je pronađen na području pustinje Gobi koje je poznato pod nazivom Nemegt Formation. Na tom mjestu su već pronađene kosti mnogih dinosaura.

Znanstvenici vjeruju da kosti pripadaju pterosaurima koji spadaju u grupu ogromnih letećih reptila koji su živjeli zajedno s dinosaurima. To su bili prvi kralježnjaci koji su mogli letjeti i vjeruje se da su to najveće leteće životinje koje su ikada živjele na Zemlji.

Vjerojatno su hodali na sve četiri noge, a krila su koristili kao prednje ekstremitete te su uz pomoć njih vrebali plijen na tlu. Zbog njihove veličine, pretpostavlja se da su jeli manje dinosaure ili mladunce većih vrsta.

Iako znanstvenici još nisu potvrdili svoje pretpostavke o kojoj vrsti životinje se radi, bili su zadivljeni veličinom pronađenih ostatka kralježnice.

Paleontolog dr. Takanobu Tsuihiji sa Sveučilišta u Tokiju, koji je bio zadivljen veličinom te životienje, je kazao kako je odmah shvatio da bi se tu moglo raditi o pterosauru.

Budući da su ostaci kostiju kralježnice bili široki 20 cm, znanstvenici tvrde da je životinja bila slične veličine kao dvije najpoznatije vrste pterosaura – Quetzalcoatlusa i Hatzegopteryxa.

Paleontolozi su kosti pronašli još 2006. godine te su ih poslali na analizu na Sveučilište u Tokiju. Nakon toga su se vratili na nalazište i pronašli još ostataka. Mnoge kosti su bile slomljene na sićušne komade koje su znanstvenici morali ponovno sastavljati. Za taj postupak im je bilo potrebno mnogo godina.

Neki znanstvenici vjeruju da su pronašli potpuno novu vrstu pterosaura, pa će provesti daljnja istraživanja.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zvijezde
(VIDEO) Zaboravite na snijeg, uživajte u jedinstvenom putovanju
23.03.2018

U ovoj snježnoj večeri predlažemo vam jedno neobično putovanje. Pogledajte video, uživajte i učite !

škola
Richmond Park Schools u BiH:Britansko iskustvo i najviši obrazovni standardi
22.03.2018

Nasljeđujući škole od organizacije Global Education, Stirling Education sa sobom donosi značajno iskustvo britanskog obrazovanja kako bi pomogli isporučivati najviše obrazovne standarde, istovremeno usvajajući najbolje prakse iz Velike Britanije.

telef
PAKOVANJE OTKRIVA FUNKCIJE HTC DESIRE 12
22.03.2018

Portal Android Authority objavio je fotografiju na kojoj se nalazi retail pakovanje budućeg HTC-ovog pametnog telefona Desire 12.

Gorenje