Brinemo za okoliš
pol

Pet osoba osumnjičeno da su oštetili budžet FBiH za milion KM

09.11.2017


SARAJEVO, 9. nov 2017

Federalna uprava policije od ranih juranjih sati, na području Kantona Sarajevo provodi operativnu akciju ''Registar'' zbog sumnji da su pet osoba, četiri bh. i jedan strani državljanin, pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM, za koliko su i oštetili budžet Federacije BiH.

Akcija hapšenja je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sačinio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH od Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Postupajući po tom izvještaju Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P.K. (1953), D.M. (1958), te K.K.(1971), E.M.(1976) i jedan strani državljanin inicijala A.R. od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme.

Tu opremu su nabavili radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM, a za koji iznos je oštećen budžet Federacije BiH, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju s izvršenjem krivičnih djela: organizovani kriminal, pranje novca, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, davanje dara ili drugog oblika koristi, primanje dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenje službene isprave, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziraju naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Po završetku pretresa osumnjičene osobe će biti lišene slobode, te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužiteljstvu BiH, saopćeno je iz Federalne uprave policije.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pol
Aktivirana eksplozivna naprava u sarajevskom naselju Dobrinja
21.03.2018

U sarajevskom naselju Dobrinja u ulici Sulejmana Filipovića, općina Novi Grad Sarajevo, bačena je i aktivirana nepoznata eksplozivna naprava.

zatvor
START U POSJETI ŽENSKOM ZATVORU U TUZLI: Razbojništvo sam počinila jer mi je dijete bilo bolesno
18.03.2018

Dvadesetsedmogodišnja S. K. prva ulazi. Pristojna je i smirena. Želi da razgovara, ali da joj se na fotografiji koju ćemo objaviti ne vidi lice. U zatvor je stigla početkom prošlog decembra. Osuđena je na godinu dana zbog nasilja u porodici, tačnije

sar
Dva maloljetnika lakše povrijeđena u sinoćnjoj pucnjavi u centru Sarajeva
16.03.2018

Naime, u četvrtak u 18.50 sati obaviještena je Druga policijska uprava (PU) da je u ulici Maršala Tita, općina Centar, došlo do upotrebe vatrenog oružja.

SBF