Brinemo za okoliš
fna

Turizam je digitalna industrija i taj put se ne može zaobići

20.10.2017
SARAJEVO, 20. okt 2017

Turizam je digitalna industrija i taj put se ne može zaobići, a njihovom efikasnijom primjenom izgledniji je put uspjeha na tržištu, poručeno je danas sa konferencije ''Digitalne tehnologije i turizam'', organizirane u sklopu Sarajevskog festivala turizma.

Jedan od učesnika konferencije, profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta Almir Peštek je kazao da bosanskohercegovačke kompanije u tom sektoru sve ozbiljnije pristupaju digitalnoj industriji i da je napredak vidljiv već pet godina.

- Prostora za razvoj ima, ali visoka je i stopa napretka - rekao je Peštek.

U vezi s kadrom u turizmu istakao je da ga nema dovoljno iako BiH školuje i takve radnike.

- Potrebno ih je više, potrebno je uvoditi i druga zanimanja koja su u vezi s turizmom. Naravno da trebamo konobare i kuhare, ali su neophodni i ljudi koji će se baviti online prodajom te razvojem web platformi. Potrebno je još ulaganja - poručio je Peštek.

Naglasio je da se savremeni trendovi moraju pratiti jer turisti traže poštivanje globalnih trendova.

Gost konferencije u Sarajevu bio je Damir Krešić iz zagrebačkog Instituta za turizam koji je kazao da je savremeno turističko poslovanje nezamislivo bez primjene različitih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

- Proizvod u turizmu je postao digitaliziran i prilagođen vrlo uskim tržišnim segmentima, čak je postao i personaliziran u smislu da turisti mogu prilagođavati turističku ponudu svojim potrebama - naveo je Krešić.

Istaknuo je da je tehnologija promijenila proizvod i osnažila položaj kupca na turističkom tržištu, a cijena postala fleksibilna.

Za korištenje digitalnih tehnologija u turizmu, rekao je, da ih turisti, uglavnom, znaju koristiti.

Trodnevni Sarajevski festival turizma počeo je 19. oktobra u Centru Skenderija, a okupio je 75 izlagača iz šest država. Svoju ponudu predstavljaju Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Turska, Indonezija i Indija koja je zemlja partner.

Organizator je Centar Skenderija u saradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Festival turizma bit će zatvoren nastupom sarajevskih bendova u Domu mladih.

Sarajevski festival turizma proširena je manifestacija Međunarodnog sajma turizma i turističke berze koji Centar Skenderija održava od 1970. godine. Također, i ove godine kao i proteklih pet dio sajma je Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tur
Na Sajmu turizma u Beogradu predstavljena turistička ponuda Hercegovine
23.02.2018

Na ovogodišnjem sajmu BiH je predstavljena na zajedničkom štandu, koji uz turističke zajednice iz BiH, okuplja i nekoliko reprezentativnih turističkih agencija iz BiH.

par
Pariz privukao rekordan broj turista u 2017.
23.02.2018

Za Pariz je 2017. godina, kada je riječ o stranim posjetiteljma, bila najbolja u najmanje posljednjih deset godina, javlja agencija Reuters, a prenosi SEEbiz.

ug
Pojašnjenja o primjeni zakona o ugostiteljskoj djelatnosti
22.02.2018

Sve dodatne informacije vezane za kategorizaciju moguće je dobiti na web stranici www.fmoit.gov.ba, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

SBF