Lutrija BiH
ho

Nastavak suđenja u 'slučaju Holiday Inn'

12.10.2017


SARAJEVO, 12. okt 2017

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem dvojice svjedoka optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu, koji se terete za organizirani kriminal u 'slučaju Holiday Inn'.

Iskaz svjedoka Nazifa Hasanbegovića, koji vodi firmu 'CMC' (agenciju) koja se bavi strateškim komunikacijama, marketingom i promocijom, odnosio se na njegove kontakte i angažman na procjeni medijske slike, odnosno imidža hotela Holiday Inn, ostvarene tokom 2015. godine.  

Svjedok je podsjetio da se radi o periodu u kojem su organizirani štrajkovi/protesti djelatnika Holiday Inna, a što je, prema njegovim navodima, propraćeno negativnom medijskom kampanjom, odnosno negativnom percepcijom javnosti u vezi s tim dešavanjima.

U tom kontekstu, Hasanbegović bio je angažiran na pripremi neke vrste preporuke i analize na planu jačanja pozicije Hotela, uz akcentiranje društvene štete/gubitka koji nastaju u situaciji kada Holiday Inn 'ne radi', dok su kapaciteti drugih hotela u punoj funkciji.

Međutim, nakon posljednjeg sastanaka i razgovora u kojem su, među ostalim, sudjelovali prvooptuženi i dvojica advokata, svjedok ih je izvjestio da on nije u mogućnosti odgovoriti tom zadatku, s obzirom na iznimno negativnu percepciju javnosti, a što je kulminiralo pucnjavom u blizini Holiday Inna, odnosno 'dolaskom' na stranice 'crne hronike'.   

Prema kazivanju ovog svjedoka, govorilo se organiziranju pres-konferencije, te mogućnostima utjecaja na određene medije i novinare, što Hasanbegović nije prihvatio, jer to, kako je naveo, ne bi bilo u skladu s njegovom metodologijom rada i profesionalnom etikom.   

Svjedok Muhamed Šarić, uposlenik Policijske stanice (PS) Vogošća, govorio je o saznanjima vezanim za policijski uviđaj nakon što je u blizini Holiday Inna bačena bomba, precizirajući da se radilo o lokalitetu između obližnje kladionice/kockarnice i 'Ciklo-centra'.

Šarić je kazao da je tom prilikom od trećeoptuženog Mehmeda Puškića dobio informacije o vlasnicima, odnosno rukovoditeljima spomenutih objekata.

Ostatak iskaza ovog svjedoka, koji je u direktnom ispitivanju potvrdio da prvooptuženog Čengića poznaje od 2002./2003. godine, odnosio se na kontakte s njim (Čengićem), te na svjedokova saznanja u vezi sa slučajem povrede pečata s vrata jedne hotelske sobe, što je okarakterizirano kao ugrožavanje sigurnosti i izazivanje opće opasnosti, a u vezi s čime je sačinjena službena zabilješka, kao i na slučaj pronalaska bombe u jednoj od soba hotela.

Advokatica Senka Nožica prigovorila je u kontekstu ispitivanja spomenutih svjedoka, ustvrdivši da ova svjedočenja nisu relevantna sa stanovišta inkriminiranog perioda, odnosno da nemaju nikakvu vezu s predmetom optuženja te da predstavljaju gubitak vremena.

Optužnica aktere 'slučaja Holiday Inn' tereti za organizirani kriminal od juna 2014. do juna 2015. godine, a u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 27. oktobra.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pol
Tužilaštvu predali trojicu napadača na policajce
19.10.2017

Uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli predate su na dalje postupanje tri mlađe muške osobe iz Teočaka koje se sumnjiče za napad na policijsku patrolu.

sp
U operativnoj akciji „Dragon“ lišeno slobode 15 osoba
18.10.2017

Od stranca su službenici privremeno oduzeli 13.950 eura, 2.900 američkih dolara i VW Jettu.

lij
Suđenje u 'slučaju Bosnalijek' odgođeno, novo ročište zakazano za 25. oktobra
11.10.2017

Optužnicom u ovom predmetu, osim Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka d. d. Sarajevo, terete se Šefik Handžić, Hasan Šepo, Amar Arslanagić, Aida Selvić i Jasmin Šepo.