Brinemo za okoliš
ho

Nastavak suđenja u 'slučaju Holiday Inn'

12.10.2017


SARAJEVO, 12. okt 2017

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem dvojice svjedoka optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu, koji se terete za organizirani kriminal u 'slučaju Holiday Inn'.

Iskaz svjedoka Nazifa Hasanbegovića, koji vodi firmu 'CMC' (agenciju) koja se bavi strateškim komunikacijama, marketingom i promocijom, odnosio se na njegove kontakte i angažman na procjeni medijske slike, odnosno imidža hotela Holiday Inn, ostvarene tokom 2015. godine.  

Svjedok je podsjetio da se radi o periodu u kojem su organizirani štrajkovi/protesti djelatnika Holiday Inna, a što je, prema njegovim navodima, propraćeno negativnom medijskom kampanjom, odnosno negativnom percepcijom javnosti u vezi s tim dešavanjima.

U tom kontekstu, Hasanbegović bio je angažiran na pripremi neke vrste preporuke i analize na planu jačanja pozicije Hotela, uz akcentiranje društvene štete/gubitka koji nastaju u situaciji kada Holiday Inn 'ne radi', dok su kapaciteti drugih hotela u punoj funkciji.

Međutim, nakon posljednjeg sastanaka i razgovora u kojem su, među ostalim, sudjelovali prvooptuženi i dvojica advokata, svjedok ih je izvjestio da on nije u mogućnosti odgovoriti tom zadatku, s obzirom na iznimno negativnu percepciju javnosti, a što je kulminiralo pucnjavom u blizini Holiday Inna, odnosno 'dolaskom' na stranice 'crne hronike'.   

Prema kazivanju ovog svjedoka, govorilo se organiziranju pres-konferencije, te mogućnostima utjecaja na određene medije i novinare, što Hasanbegović nije prihvatio, jer to, kako je naveo, ne bi bilo u skladu s njegovom metodologijom rada i profesionalnom etikom.   

Svjedok Muhamed Šarić, uposlenik Policijske stanice (PS) Vogošća, govorio je o saznanjima vezanim za policijski uviđaj nakon što je u blizini Holiday Inna bačena bomba, precizirajući da se radilo o lokalitetu između obližnje kladionice/kockarnice i 'Ciklo-centra'.

Šarić je kazao da je tom prilikom od trećeoptuženog Mehmeda Puškića dobio informacije o vlasnicima, odnosno rukovoditeljima spomenutih objekata.

Ostatak iskaza ovog svjedoka, koji je u direktnom ispitivanju potvrdio da prvooptuženog Čengića poznaje od 2002./2003. godine, odnosio se na kontakte s njim (Čengićem), te na svjedokova saznanja u vezi sa slučajem povrede pečata s vrata jedne hotelske sobe, što je okarakterizirano kao ugrožavanje sigurnosti i izazivanje opće opasnosti, a u vezi s čime je sačinjena službena zabilješka, kao i na slučaj pronalaska bombe u jednoj od soba hotela.

Advokatica Senka Nožica prigovorila je u kontekstu ispitivanja spomenutih svjedoka, ustvrdivši da ova svjedočenja nisu relevantna sa stanovišta inkriminiranog perioda, odnosno da nemaju nikakvu vezu s predmetom optuženja te da predstavljaju gubitak vremena.

Optužnica aktere 'slučaja Holiday Inn' tereti za organizirani kriminal od juna 2014. do juna 2015. godine, a u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 27. oktobra.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

hel
U Španjolskoj uhićeni bivši srpski piloti, prevozili drogu
23.02.2018

Španjolska policija razbila je dobro organiziranu mrežu trgovine hašišem iz Maroka u Španjolsku, a među uhićenima su i dvojica bivših srpskih pilota koji su osumnjičeni da su prevozili drogu.

sip
U akciji 'Akademik' uhapšene tri osobe, oduzeto 14 kilograma 'skanka'
22.02.2018

Uhapšene osobe kriminalistički su obrađena u prostorijama MUP-a RS, te će u zakonski određenom roku biti predata na dalje postupanje nadležnom tužiocu, saopćeno je iz SIPA-e.

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

SBF