Apoteke Sarajevo
ho

Nastavak suđenja u 'slučaju Holiday Inn'

12.10.2017


SARAJEVO, 12. okt 2017

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem dvojice svjedoka optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu, koji se terete za organizirani kriminal u 'slučaju Holiday Inn'.

Iskaz svjedoka Nazifa Hasanbegovića, koji vodi firmu 'CMC' (agenciju) koja se bavi strateškim komunikacijama, marketingom i promocijom, odnosio se na njegove kontakte i angažman na procjeni medijske slike, odnosno imidža hotela Holiday Inn, ostvarene tokom 2015. godine.  

Svjedok je podsjetio da se radi o periodu u kojem su organizirani štrajkovi/protesti djelatnika Holiday Inna, a što je, prema njegovim navodima, propraćeno negativnom medijskom kampanjom, odnosno negativnom percepcijom javnosti u vezi s tim dešavanjima.

U tom kontekstu, Hasanbegović bio je angažiran na pripremi neke vrste preporuke i analize na planu jačanja pozicije Hotela, uz akcentiranje društvene štete/gubitka koji nastaju u situaciji kada Holiday Inn 'ne radi', dok su kapaciteti drugih hotela u punoj funkciji.

Međutim, nakon posljednjeg sastanaka i razgovora u kojem su, među ostalim, sudjelovali prvooptuženi i dvojica advokata, svjedok ih je izvjestio da on nije u mogućnosti odgovoriti tom zadatku, s obzirom na iznimno negativnu percepciju javnosti, a što je kulminiralo pucnjavom u blizini Holiday Inna, odnosno 'dolaskom' na stranice 'crne hronike'.   

Prema kazivanju ovog svjedoka, govorilo se organiziranju pres-konferencije, te mogućnostima utjecaja na određene medije i novinare, što Hasanbegović nije prihvatio, jer to, kako je naveo, ne bi bilo u skladu s njegovom metodologijom rada i profesionalnom etikom.   

Svjedok Muhamed Šarić, uposlenik Policijske stanice (PS) Vogošća, govorio je o saznanjima vezanim za policijski uviđaj nakon što je u blizini Holiday Inna bačena bomba, precizirajući da se radilo o lokalitetu između obližnje kladionice/kockarnice i 'Ciklo-centra'.

Šarić je kazao da je tom prilikom od trećeoptuženog Mehmeda Puškića dobio informacije o vlasnicima, odnosno rukovoditeljima spomenutih objekata.

Ostatak iskaza ovog svjedoka, koji je u direktnom ispitivanju potvrdio da prvooptuženog Čengića poznaje od 2002./2003. godine, odnosio se na kontakte s njim (Čengićem), te na svjedokova saznanja u vezi sa slučajem povrede pečata s vrata jedne hotelske sobe, što je okarakterizirano kao ugrožavanje sigurnosti i izazivanje opće opasnosti, a u vezi s čime je sačinjena službena zabilješka, kao i na slučaj pronalaska bombe u jednoj od soba hotela.

Advokatica Senka Nožica prigovorila je u kontekstu ispitivanja spomenutih svjedoka, ustvrdivši da ova svjedočenja nisu relevantna sa stanovišta inkriminiranog perioda, odnosno da nemaju nikakvu vezu s predmetom optuženja te da predstavljaju gubitak vremena.

Optužnica aktere 'slučaja Holiday Inn' tereti za organizirani kriminal od juna 2014. do juna 2015. godine, a u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 27. oktobra.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pol
Policija u Mostaru razbila šestočlanu kriminalnu grupu
13.12.2017

Pet uhićenih osoba je iz Mostara: M. M. (1990.), R. B. (1987.), A. B. (1984.), J. M. (1983.) i J. U. (1986.), te jedna osoba iz Čapljine I. L. (1977. god).

bingo
Uhapšena grupa koja je izvršila razbojništva u TC Bingo u Hadžićima i Bugojnu
12.12.2017

Također, prilikom pretresanja oduzeta su četiri motorna vozila za koja se sumnja da su korištena za izvršenje razbojništava ili su kupljeni od novca iz počinjenih razbojništava.

bin
Pljačkaši iz TC 'Bingo' u Bugojnu otuđili 64.000 KM
11.12.2017

Policija traga za nepoznatim osobama koje su sinoć oko 19 sati opljačkale Tržni centar “Bingo” u ulici Ciglane u tom gradu.