Brinemo za okoliš
rs

Opozicija pita: Kako teku pripreme za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS-u?

12.10.2017

BANJA LUKA, 12. okt 2017

Klubovi poslanika SDS – SRS RS, PDP i NDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) prozvali su danas Komisiju za provođenje referenduma da odgovori na pitanja kako teku pripreme za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji bi trebalo da održi 19.novembra, budući da je odluka o tom izjašnjavanju građana na snazi i dosad nije suspendovana.

U poslaničkom pitanju Republičkoj komisiji za provođenje referenduma pitaju kako teku pripreme za održavanje Republičkog referenduma na referendumsko pitanje:''Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnute zakone o Sudu i tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS?''

Traže i odgovor koliko je sjednica održala Komisija za provođenje referenduma i koje su tačke dnevnog reda razmatrane.

Klubovi poslanika SDS – SRS RS, PDP i NDP u Narodnoj skupštini pitaju i koliko će provođenje referenduma koštati i koliko se planira štampati glasačkih listića?

Također, traže i odgovor koje aktivnosti Komisija za provođenje referenduma planira uraditi do samog dana održavanja referenduma, a posebno kada je u pitanju obavještavanje građana i javnosti o samom referendumu.

Odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koja je 20. septembra objavljena u “Službenom glasniku RS”, stupila je na snagu 29. septembra i od tada teče rok za njegovo održavanje, jer Narodna skupština RS-a i pored najave entitetskog predsjednika Milorada Dodika tu odluku nije stavila van snage, odnosno obustavila njenu primjenu.

Za dan održavanja referenduma utvrđena je prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, što znači da bi referendum u RS-u trebalo da bude održan u nedjelju, 19. novembra.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u "Službenom glasniku RS“, što je kritikovala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulisao referendumom. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF