Brinemo za okoliš
ro

Duterte usmjerava obračun s narkodilerima na 'krupne ribe'

12.10.2017
MANILA, 12. okt 2017

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte odlučio je svoj obračun s narkodilerima pomaknuti na viši nivo i usmjeriti ga na "krupne ribe", kazali su zvaničnici u četvrtak.

Borba će biti maknuta s ulica i usmjerena na velike mreže i snabdjevače, izvještava Reuters.

Duterte je u utorak izdao uredbu po kojoj se policiji naređuje da obustavi ulične aktivnosti u kampanji protiv narkodilera i da sve operacije ostavi agenciji za suzbijanje droge.

Čelnik državne policije Ronald dela Rosa je u četvrtak raspustio svih 18 policijskih jedinica za suzbijanje droge, te je kazao da će kapaciteti biti usmjereni na borbu protiv drugih vrsta kriminala.

Duterteov glasnogovornik Ernesto Abella novinarima je rekao da je ova odluka donesena zbog uspjeha policijskih operacija tokom 15-mjesečne kampanje.

Duterte je izložen kritikama zbog ubistava oko 3.900 osoba tokom ovog velikog obračuna, ali je kritike odbacivao, a kritičare nazivao "idiotima".


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bec
Bečki metro slavi 40. rođendan
23.02.2018

Metro je počeo s radom 25. februara 1978. godine, odnosno deset godina nakon odluke gradskog vijeća o njegovoj gradnji, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

skol
Naoružani zamjenik šerifa nije ušao u školu na Floridi tokom napada
23.02.2018

Naoružani oficir koji je bio na dužnosti u srednjoj školi u Floridi u kojoj je prošle sedmice napadač ubio 17 ljudi stajao je pred školskom zgradom i nije intervenirao, saopćio je lokalni šerif.

mij
U Mijanmaru buldožeri brišu s lica zemlje sela Rohinja
23.02.2018

SBF