Brinemo za okoliš
au

BIHAMK pokrenuo projekt 'Spasilački list za vozilo i vozača'

12.10.2017


SARAJEVO, 12. okt 2017

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) pokrenuo je projekt „Spasilački list za vozilo i vozača“ u cilju da se vrijeme spašavanja unesrećenih, zarobljenih u vozilu poslije teških saobraćajnih nezgoda svede na minimum.

Predsjednik BIHAMK-a Ivo Komšić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i koordinatori BIHAMK-ovog projekta Edo Memišević i Mersiha Imširović u četvrtak su medijima predstavili ovaj projekt koji ima za cilj smanjenje vremena potrebnog za izvlačenje i spašavanje unesrećenih iz vozila koja su učestvovala u saobraćajnoj nesreći.

S obzirom na to da spasilački timovi trebaju informacije o tehničkim elementima i komponentama ugrađenim u moderna vozila, ali i osnovne medicinske informacije povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, Spasilački list za vozača i vozilo kreiran je po uzoru na velike evropske auto-moto klubove, ima osnovne podatke.

Na Spasilačkom listu s jedne strane nalazi se standardizirani A4 spasilački list za vozilo kreiran od proizvođača vozila, a s druge strane osnovne medicinske informacije o vozaču, kao što je godina rođenja, krvna grupa, alergije i slično.

Besplatna naljepnica stajat će na unutrašnjoj strani vjetrobranskog stakla, a cilj je da svako vozilo koje se registruje ima ovu naljepnicu.

Komšić je naglasio da je BIHAMK prvi u regiji, ali i u Evropi koji je pokrenuo uvođenje spasilačkog lista i za vozača, što do sada nije bio slučaj u ovakvim projektima, a praksa je bila da postoji spasilačka lista samo za vozila.

Projekt je kreiran uz stručnu pomoć Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a Memišević je najavio proširenje projekta na području cijele BiH, kao i dograđivanje istog.

Istakao je da saobraćajne nezgode na svaki način treba pokušati spriječiti, ali kada već dođe do njih, moraju se upotrijebiti sve raspoložive snage za ublažavanje posljedica.

- Najčešći problemi prilikom saobraćajnih nezgoda su identifikacija vozila, identifikacija vozača, njegovi medicinski podaci, krvna grupa i ostalo što je potrebno u tim prilikama. Sa Spasilačkim listom za vozila i vozača ušteda je 30 posto vremena, što je od tri do šest minuta za spašavanje života – kazao je Memišević.

Kreirana je i web aplikacija 'spasilački list za vozila' u sklopu koje se nalazi većina marki i modela auta koji se mogu naći na tržištu u Evropi, dok će baza spasilačkih listova za vozače biti kreirana prilikom realizacije projekta.

Fahrudin Solak ističe da će, nakon što je izvršena i obuka pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Civilne zaštite KS i vatrogasne brigade koja se nalazi u sastavu javnog preduzeća Autocesce FBiH, posao spašavanja unesrećenih biti olakšan.

Projekt su finansijski podržali Međunarodna automobilistička asocijacija (FIA), JP Ceste Federacije BiH, a većinski dio finansira BIHAMK.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF