Apoteke Sarajevo
viza

Sjedinjene Američke Države poslale Turskoj zahtjev za rješavanje krize s vizama

12.10.2017

ANKARA, 12. okt 2017

Turska je od Sjedinjenih Američkih Država dobila zahtjev za rješavanje sve veće krize između ove dvije zemlje, kazao je u četvrtak glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin.

Obraćajući se novinarima u Istanbulu, Kalin je rekao da je saradnja između NATO saveznika Turske i SAD-a u borbi protiv tzv. Islamske države nedovoljna, te je dodao da trenutna kriza s vizama nije komplikovana i da bi "mogla biti riješena u jednom danu", izvještava Reuters.

Američka ambasada u Ankari je je u nedjelju objavila da obustavlja usluge izdavanja viza u Turskoj zbog prošlosedmičnog hapšenja jednog uposlenika američkog konzulata u Istanbulu, a samo nekoliko sati kasnije Ankara je saopćila da uvodi iste mjere za američke državljane koji traže vize za Tursku.

Uhapšena osoba je turski državljanin za kojeg se sumnja da je povezan s Fethullahom Gulenom, vjerskim čelnikom koji živi u SAD-u, a kojeg Turska optužuje za organiziranje prošlogodišnjeg puča.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

euro
Po 350.000 eura svakom njemačkom nogometašu za odbranu titule u Rusiji
13.12.2017

- Našim igračima mogućnost da postanu dvaput zaredom svjetski prvaci prvi put u povijesti predstavlja veliku motivaciju -rekao je predsjednik Saveza Reinhard Grindel.

er
Erdogan: Izrael je "teroristička država"
13.12.2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritikovao Izrael na otvaranju samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, nazivajući ga "terorističkom državom".

abb
Abbas: SAD daje Jerusalem kao da je američki grad
13.12.2017

- Oni su prešli sve crvene linije - kazao je.