Raiffeisen
kas

Izraelski agenti: Ruski špijuni su koristili software Kaspersky

11.10.2017
TEL AVIV, 11. okt 2017

Izraelski špijuni su prije dvije godine primijetili da ruski špijuni koriste Kaspersky software za cyber sigurnost, izvještavaju američki mediji.

Rusi su na taj način navodno pokušavali prikupiti informacije o američkim obavještajnim programima, navode New York Times i Washington Post.

Izraelski agenti su ovo otkrili nakon što su i sami provalili u taj software.

Iz kompanije Kaspersky Lab su kazali da nisu učestvovali niti su bili svjesni ove situacije, te su negirali zavjeru s vlastima.

Izraelci su kazali da su o ovom incidentu obavijestili SAD, što je prošlog mjeseca dovelo do zabrane korištenja programa ove ruske kompanije na kompjuterima američke vlade.

New York Times je izvijestio da je ovu situaciju opisalo "više ljudi koji su obaviješteni o ovom pitanju".

S privatnog kompjutera jednog uposlenika u američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) koji je instalirao Kaspersky antivirusni software navodno su ukradeni tajni dokumenti.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

euro
Po 350.000 eura svakom njemačkom nogometašu za odbranu titule u Rusiji
13.12.2017

- Našim igračima mogućnost da postanu dvaput zaredom svjetski prvaci prvi put u povijesti predstavlja veliku motivaciju -rekao je predsjednik Saveza Reinhard Grindel.

er
Erdogan: Izrael je "teroristička država"
13.12.2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritikovao Izrael na otvaranju samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, nazivajući ga "terorističkom državom".

abb
Abbas: SAD daje Jerusalem kao da je američki grad
13.12.2017

- Oni su prešli sve crvene linije - kazao je.