Brinemo za okoliš
knji

Odgođeno razmatranje dva sporazuma u predmetu 'Kurir'

11.10.2017
SARAJEVO, 11. okt 2017

Zbog nedolaska optuženog Elmina Džine, odgođeno je ročište na kojem je Kantonalni sud u Sarajevu trebao razmatrati sporazume kojima su Džino i Branka Husanović priznali krivicu za nezakonitu uknjižbu nekretnina.

Prema tužiteljici Sabini Sarajliji, “optuženi Džino nije uredno obaviješten, zbog čega je ročište odgođeno”, javlja BIRN-Justice Report.

Husanović, uposlenica sarajevskog Općinskog suda, i Džino, stručni saradnik advokata Esada Hrvačića, optuženi su da su se s advokatima Hrvačićem, Ismetom Hamzićem i Saminom Skopak, sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Milenom Rajić, sudskim uposlenicima Tanjom Jović, Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom, Mirsadom Alić i Perom Vukovićem udruživali radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti, kao i krivotvorenja službene isprave.

Sporazum o priznanju krivnje u tom predmetu već je postigao Hrvačić, koji je osuđen na godinu dana zatvora, kaznu od 10.000 KM, zabranu bavljenja advokaturom u trajanju 18 mjeseci, i oduzimanje stečene koristi u iznosu od skoro 50.000 KM.

On je podnio zahtjev da jednogodišnju kaznu zatvora zamijeni novčanom kaznom.

Sporazumi za Husanović i Džinu bit će razmatrani 26. oktobra.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

hel
U Španjolskoj uhićeni bivši srpski piloti, prevozili drogu
23.02.2018

Španjolska policija razbila je dobro organiziranu mrežu trgovine hašišem iz Maroka u Španjolsku, a među uhićenima su i dvojica bivših srpskih pilota koji su osumnjičeni da su prevozili drogu.

sip
U akciji 'Akademik' uhapšene tri osobe, oduzeto 14 kilograma 'skanka'
22.02.2018

Uhapšene osobe kriminalistički su obrađena u prostorijama MUP-a RS, te će u zakonski određenom roku biti predata na dalje postupanje nadležnom tužiocu, saopćeno je iz SIPA-e.

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

SBF