Lutrija BiH
pr

U Prištini se danas održava prva Parada ponosa

10.10.2017
PRIŠTINA, 10.okt 2017

U centru pažnje svih kosovskih medija danas je održavanje prve Parade ponosa u Prištini, u organizaciji LGBT zajednice, koja će biti održana pod motom "U ime ljubavi".

Parada će krenuti s Trga Skenderbeg u 11:30 sati, a završit će na Trgu Zahir Pajazit.

Na prvoj gay paradi u centru Prištine trebale bi prisustvovati razne ličnosti iz javnog i političkog života, no ne i premijer Ramush Haradinaj iz čijeg je ureda potvrđeno da neće sudjelovati na LGBT paradi jer ima puno obveza.

Iako je prva Parada ponosa u Prištini najavljena prije tjedan dana, ova manifestacija je izazvala različite reakcije stranaka, kosovskih intelektualaca i građana.

Stranke se uglavnom bune zbog toga jer smatraju da Paradu nije trebalo organizirati  tijekom kampanje za lokalne izbore.

Polemike se uglavnom vode na društvenim mrežama, a prištinski mediji su sinoć dobili anonimno pismo od  "revoltiranih građana" u kojem se sudionicima Parade prijeti smrću, uz poruku "U ime morala ubijte nemoralne".

 "Pozivamo sve one koji žele dobro ovoj zemlji da 10. listopada zbog Parade degeneriranih ostanu daleko od ovog marša ili će ih zadesiti ista sudbina kao i sudionike marša. Izvršene su pripreme da se jednom za uvijek ugasi odvratnost društva", navodi se u toj poruci.

Iz policije su za Koha. net priopćili kako se na Kosovu "priznaje pravo na seksualnu orijentaciju i sloboda izražavanja sve dok se time ne dovode u pitanje prava ili slobode koje je garantirane Ustavom Kosova".

U prethodne tri godine u Prištini su održana tri marša LGBT populacije.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bor
Pahor i Šarec u drugom krugu slovenskih predsjedničkih izbora
23.10.2017

Najviše glasova na predsjedničkim izborima koji su u nedjelju održani u Sloveniji dobili su sadašnji predsjednik Borut Pahor i gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec.

an
Ante Todorić u tužiteljstvu iznio kratku obranu
20.10.2017

Odvjetnik Rajko Čogurić Hini je telefonom kazao da je Todorić iznosio kratku obranu, odnosno da se nije branio šutnjom.

pl
Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću
19.10.2017

Ponovio je da Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti.