Apoteke Sarajevo
pr

U Prištini se danas održava prva Parada ponosa

10.10.2017
PRIŠTINA, 10.okt 2017

U centru pažnje svih kosovskih medija danas je održavanje prve Parade ponosa u Prištini, u organizaciji LGBT zajednice, koja će biti održana pod motom "U ime ljubavi".

Parada će krenuti s Trga Skenderbeg u 11:30 sati, a završit će na Trgu Zahir Pajazit.

Na prvoj gay paradi u centru Prištine trebale bi prisustvovati razne ličnosti iz javnog i političkog života, no ne i premijer Ramush Haradinaj iz čijeg je ureda potvrđeno da neće sudjelovati na LGBT paradi jer ima puno obveza.

Iako je prva Parada ponosa u Prištini najavljena prije tjedan dana, ova manifestacija je izazvala različite reakcije stranaka, kosovskih intelektualaca i građana.

Stranke se uglavnom bune zbog toga jer smatraju da Paradu nije trebalo organizirati  tijekom kampanje za lokalne izbore.

Polemike se uglavnom vode na društvenim mrežama, a prištinski mediji su sinoć dobili anonimno pismo od  "revoltiranih građana" u kojem se sudionicima Parade prijeti smrću, uz poruku "U ime morala ubijte nemoralne".

 "Pozivamo sve one koji žele dobro ovoj zemlji da 10. listopada zbog Parade degeneriranih ostanu daleko od ovog marša ili će ih zadesiti ista sudbina kao i sudionike marša. Izvršene su pripreme da se jednom za uvijek ugasi odvratnost društva", navodi se u toj poruci.

Iz policije su za Koha. net priopćili kako se na Kosovu "priznaje pravo na seksualnu orijentaciju i sloboda izražavanja sve dok se time ne dovode u pitanje prava ili slobode koje je garantirane Ustavom Kosova".

U prethodne tri godine u Prištini su održana tri marša LGBT populacije.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ses
Mehanizam otvara prvi žalbeni proces u predmetu Šešelj
13.12.2017

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale danas će biti raspravljano o žalbi tužilaca na prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

pr
U Zagrebu održana komemoracija Slobodanu Praljku
11.12.2017

Komemoracija Slobodanu Praljku održana je u ponedjeljak u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

kuna
Hrvatska povećala iznos minimalne plaće za 5 posto
07.12.2017