Raiffeisen
er

Erdogan: Suradnja Beograda i Ankare ključna za Balkan

10.10.2017


BEOGRAD, 10.okt 2017

Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu i njihova suradnja je od suštinske važnosti za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Europe, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regiji", kazao je Erdogan za "Politiku".

Stoga je, kako ocjenjuje, za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Europe, suradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti.

"Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorijenjene. U svojoj dugoj povijesti na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živjeli i zajedno egzistirali", naveo je Erdogan.

"Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju susjedima, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama", ustvrdio je turski predsjednik, dodajući kako je suradnja neizbježna i zbog geopolitičkog položaja dvije zemlje.

Ocjenjuje i da obostrane posjete na visokoj razini, predstavljaju konkretnu manifestaciju jake političke volje koja postoji u obje zemlje.

Po njegovim riječima, temeljni propisi između dvije zemlje, kao što su sporazumi o slobodnoj trgovini, ukidanju viza, promociji investicija i Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pružaju pravnu osnovu neophodnu za razvoj ekonomskih odnosa.       

Obim bilateralne trgovinske razmjene između dvije zemlje, također je u usponu od 2010. godine, a 2016. godine dostigao je razinu od gotovo 790 milijuna eura.

"Ekonomski potencijali dvije zemlje znatno su iznad te razine. Kao rezultat revizije koju smo napravili u Sporazumu o slobodnoj trgovini, vjerujem da ćemo uskoro ovaj broj povećati na više od milijardu eura", naglasio je turski predsjednik.

Pored trgovine i ekonomije, kako je dodao, napreduju i međuljudski odnosi, posebno turistička razmjena između dvije zemlje.       

Erdogan ističe kako je Balkan, kao i  mnoge regije svijeta, prisiljen da se svakodnevno suočava s novim izazovima i problemima.

Nijedna zemlja ne može sama s tim da se bori, naglasio je on te dodao kako je ključ uspjeha u prevazilaženju tog zahtjevnog procesa jačanje međusobne suradnje i solidarnosti.

"Turska i Srbija trebalo bi da iskoriste sva raspoloživa sredstva i mehanizme za postizanje ovog cilja. Mislim da je ova posjeta ključan korak u tom pravcu i vrlo mi je drago što vidim istu volju kod srpskog rukovodstva", zaključio je turski predsjednik, koji je sinoć doputovao u posjet Srbiji.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ses
Mehanizam otvara prvi žalbeni proces u predmetu Šešelj
13.12.2017

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale danas će biti raspravljano o žalbi tužilaca na prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

pr
U Zagrebu održana komemoracija Slobodanu Praljku
11.12.2017

Komemoracija Slobodanu Praljku održana je u ponedjeljak u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

kuna
Hrvatska povećala iznos minimalne plaće za 5 posto
07.12.2017