Lutrija BiH
mig

Rusija Srbiji isporučila šest aviona MiG-29 dva dana prije plana

05.10.2017
BEOGRAD, 5. okt 2017

U Beograd su u srijedu iz Rusije dopremljena posljednja dva od ukupno šest mlaznih lovačkih aviona MiG-29,  potvrdilo je srbijansko ministarstvo odbrane.

Isporuka je uslijedila dva dana ranije nego što je planirano, čime je kompletiran dogovoreni paket ruske donacije za koju će Srbija platiti 180 miliona eura.

To je svota na koju je procijenjen remont i modernizacija ukupno 10 MiG-ova, četiri koliko ih sada ima ratno zrakoplovstvo Srbije i šest isporučenih ove sedmice.

Prvi par MiG-ova u Srbiju je stigao u ponedjeljak, u utorak su isporučena još dva i u srijedu posljednja dva iz paketa dogovorenog u decembru 2016. kad je najavljeno da će Moskva pokloniti Beogradu šest korištenih aviona MiG-29.

Tada je procijenjeno da će modernizacija koštati između 180 i 230 miliona eura, a tadašnji premijer Srbije Aleksandsar Vučić objasnio je kako bi Srbiju kupovina tih aviona, izvan ugovorenog rusko-srpskog vojnog aranžmana, koštala oko 600 miliona eura.

Šest novonabavljenih aviona MiG-29 bit će predstavljeni na svečanosti povodom dana oslobođenja Beograda 20. oktobra, a prisustvovat će i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, nakon čega će MiG-ovi u zrakopolovno-tehničkom zavodu "Moma Stanojlović" biti podvrgnuti detaljnom remontu i moderniziranju do takozvane 'četiri plus generacije' borbenih aviona.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bor
Pahor i Šarec u drugom krugu slovenskih predsjedničkih izbora
23.10.2017

Najviše glasova na predsjedničkim izborima koji su u nedjelju održani u Sloveniji dobili su sadašnji predsjednik Borut Pahor i gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec.

an
Ante Todorić u tužiteljstvu iznio kratku obranu
20.10.2017

Odvjetnik Rajko Čogurić Hini je telefonom kazao da je Todorić iznosio kratku obranu, odnosno da se nije branio šutnjom.

pl
Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću
19.10.2017

Ponovio je da Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti.