Brinemo za okoliš
mig

Rusija Srbiji isporučila šest aviona MiG-29 dva dana prije plana

05.10.2017
BEOGRAD, 5. okt 2017

U Beograd su u srijedu iz Rusije dopremljena posljednja dva od ukupno šest mlaznih lovačkih aviona MiG-29,  potvrdilo je srbijansko ministarstvo odbrane.

Isporuka je uslijedila dva dana ranije nego što je planirano, čime je kompletiran dogovoreni paket ruske donacije za koju će Srbija platiti 180 miliona eura.

To je svota na koju je procijenjen remont i modernizacija ukupno 10 MiG-ova, četiri koliko ih sada ima ratno zrakoplovstvo Srbije i šest isporučenih ove sedmice.

Prvi par MiG-ova u Srbiju je stigao u ponedjeljak, u utorak su isporučena još dva i u srijedu posljednja dva iz paketa dogovorenog u decembru 2016. kad je najavljeno da će Moskva pokloniti Beogradu šest korištenih aviona MiG-29.

Tada je procijenjeno da će modernizacija koštati između 180 i 230 miliona eura, a tadašnji premijer Srbije Aleksandsar Vučić objasnio je kako bi Srbiju kupovina tih aviona, izvan ugovorenog rusko-srpskog vojnog aranžmana, koštala oko 600 miliona eura.

Šest novonabavljenih aviona MiG-29 bit će predstavljeni na svečanosti povodom dana oslobođenja Beograda 20. oktobra, a prisustvovat će i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, nakon čega će MiG-ovi u zrakopolovno-tehničkom zavodu "Moma Stanojlović" biti podvrgnuti detaljnom remontu i moderniziranju do takozvane 'četiri plus generacije' borbenih aviona.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pi
Napadač na američko veleposlanstvo pismom se oprostio od obitelji
23.02.2018

U podužem pismu Dalibor Jauković, između ostalog, moli obitelj i rođake da "mu oproste zbog onoga što će uraditi" i opisuje svoje osobne i političke stavove, prenose podgorički mediji.

nlb
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje
22.02.2018

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.

cg
Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo
22.02.2018

Riječ je o Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija), prenose mediji.

SBF