Apoteke Sarajevo
kata

Plenković osudio nasilje u Kataloniji

03.10.2017

ZAGREB, 3.okt 2017

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je izrazio žaljenje i osudio nasilje do kojeg je došlo prilikom referenduma o neovisnosti Katalonije te je kazao kako pitanje referenduma predstavnici Katalonije i španjolskih vlasti trebaju rješavati dijalogom.

Plenković je odgovarajući novinarima na pitanja o hrvatskom stavu prema Španjolskoj i referendumu o neovisnosti Katalonije kazao da mu je žao što je došlo do nasilja koje ujedno osuđuje te je podsjetio da je Minstarstvo vanjskih i europskih poslova RH izdalo priopćenje za koje je kazao da je "dovoljno artikulirano", prenosi Hina.

"Naravno da nam je žao i da osuđujemo nasilje. Mislimo da nije dobro da kod bilo kakvih izjašnjavanja dođe do fizičke prisile. To je ono što je loše", rekao je.

 Ističe i da je Hrvatska svjesna "postojećih ustavnih okvira u španjolskom ustavu".

"Mislim daje Ministarstvo bilo dovoljno artikulirano. Pratim, naravno, i cijelu raspravu, a isto tako pratim i kako se druge zemlje očituju, odnosno koje formulacije koriste. Naravno da želimo da ovakvu temu kroz dijalog rješavaju i predstavnici Katalonije i španjolskih vlasti", rekao je Plenković.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je pozvalo na smirivanje situacije nakon nedjeljnog referenduma o neovisnosti u Kataloniji te, smatrajući to unutarnjim pitanjem Španjolske, izrazilo zabrinutost nasiljem i uputilo na dijalog kojim bi se pronašlo mirno rješenje problema.

 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ses
Mehanizam otvara prvi žalbeni proces u predmetu Šešelj
13.12.2017

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale danas će biti raspravljano o žalbi tužilaca na prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

pr
U Zagrebu održana komemoracija Slobodanu Praljku
11.12.2017

Komemoracija Slobodanu Praljku održana je u ponedjeljak u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

kuna
Hrvatska povećala iznos minimalne plaće za 5 posto
07.12.2017