Apoteke Sarajevo
izlozba

Izložba turskog streličarstva u Zemaljskom muzeju

22.09.2017

Fondacija streličarstva Republike Turske u saradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine organizira Izložbu turskog streličarstva. Svečana ceremonija otvaranja Izložbe turskog streličarstva održat će se u subotu, 23. septembra/rujna 2017. godine sa početkom u 14.00 sati u Zemaljskom muzeju BiH.

Tokom izložbe javnosti će biti predstavljeni originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu. Izložba u Sarajevu je prva ove vrste koja se organizuje izvan granica Turske.

Na izložbi će biti predstavljeni lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja ide uz streličarstvo seldžučkog i osmanskog perioda. Na izložbi će, pored eksponata, biti predstavljene slike i video uradci vezani za streličarstvo. Održavanje izložbe u Bosni i Hercegovini ima i dodatnu simboliku, jer je Miralem Ahmed-aga, jedan od naboljih streličara u historiji osmanske Turske porijeklom sa ovih prostora.

İzložba turskog streličarstva u BiH se organizira zahvaljujući velikom zalaganju predsjednika Fondacije streličarstva Republike Turske Haydar Ali Yıldıza, kuratora  Mehmet Lütfi Şena i direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu,  Mirsada Sijarića, dok je koordinacija cijelog projekta djelo sekretara Fondacije Mehmeta Erdoğana.

 

Izložba turskog streličarstva će biti postavljena od 23. septembrado 15. oktobra 2017. godine. Posjetitelji mogu pogledati izložbu u okviru posjete Zemaljskom muzeju u Sarajevu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

13
Wigemark sa studentima: Želimo čuti mišljenje mladih o situaciji u državi
13.12.2017

Po njegovim riječima, Bosni i Hercegovini nužne su promjene, što podrazumijeva socio-ekonomske reforme te reformu obrazovanja.

milj
Sarajevo - Još traje potraga za mladićima koji su upali u nabujalu Miljacku
13.12.2017

Potraga za dvojicom mladića koji su rano jutros upali u nabujalu Miljacku u naselju Dolac Malta još uvijek traje.

oo
Borba protiv korupcije pretpostavlja sistemsku reakciju
13.12.2017

Ocijenio je da je u poređenju s drugim kantonima, TK možda ponajviše uradio na polju borbe protiv korupcije.