Lutrija BiH
izlozba

Izložba turskog streličarstva u Zemaljskom muzeju

22.09.2017

Fondacija streličarstva Republike Turske u saradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine organizira Izložbu turskog streličarstva. Svečana ceremonija otvaranja Izložbe turskog streličarstva održat će se u subotu, 23. septembra/rujna 2017. godine sa početkom u 14.00 sati u Zemaljskom muzeju BiH.

Tokom izložbe javnosti će biti predstavljeni originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu. Izložba u Sarajevu je prva ove vrste koja se organizuje izvan granica Turske.

Na izložbi će biti predstavljeni lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja ide uz streličarstvo seldžučkog i osmanskog perioda. Na izložbi će, pored eksponata, biti predstavljene slike i video uradci vezani za streličarstvo. Održavanje izložbe u Bosni i Hercegovini ima i dodatnu simboliku, jer je Miralem Ahmed-aga, jedan od naboljih streličara u historiji osmanske Turske porijeklom sa ovih prostora.

İzložba turskog streličarstva u BiH se organizira zahvaljujući velikom zalaganju predsjednika Fondacije streličarstva Republike Turske Haydar Ali Yıldıza, kuratora  Mehmet Lütfi Şena i direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu,  Mirsada Sijarića, dok je koordinacija cijelog projekta djelo sekretara Fondacije Mehmeta Erdoğana.

 

Izložba turskog streličarstva će biti postavljena od 23. septembrado 15. oktobra 2017. godine. Posjetitelji mogu pogledati izložbu u okviru posjete Zemaljskom muzeju u Sarajevu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

but
Prezentacija arheoloških otkrića na Butmiru
23.10.2017

Postignuti rezultati arheološke prospekcije lokaliteta prahistorijskog naselja "Butmir" bit će predstavljeni danas na Ilidži.

bih
Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.
23.10.2017

Stanje na cestama 23. 10. 2017.

ki
Prognoza vremena za naredne dane
23.10.2017

Izgledi vremena 23.10.2017.