Apoteke Sarajevo
zub

Program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju osnovnoškolaca u BiH: Pokrenimo Zubomobil zajedno!

13.09.2017
I ove godine, po treći put zaredom,  Zubomobil, već svima poznata šarena i vesela, pokretna stomatološka ordinacija, krenuo je  na svoje jesenje putovanje po školama i trgovima. Danas je bio na Trgu Djece Sarajeva, u Sarajevu,a protekle sedmice u Banjoj Luci i Mostaru. 

Image-1 (17).jpg

 U protekle dvije godine smo, u sklopu ovog projekta, napravili preventivne preglede zubića i održali edukativne radionice o važnosti prevencije zubnog zdravlja za čak 20.000 djevojčica i dječaka diljem Bosne i Hercegovine, a sada idemo dalje: ovogodišnji plan je pregled i edukacija za još 10.000 mališana, kazali su organizatori.

 "Zubomobil" je stomatološka ordinacija u potpunosti opremljena kao i bilo koja druga slična ordinacija, no sa jednom velikom razlikom: ona je mobilna i u potpunosti prilagođena mališanima. Pored vrhunske stomatološke opreme, unutrašnjost "Zubomobila" je vesela i šarena s namjerom da kod mališana otkloni nelagodu koju najčešće imaju pri posjeti stomatologu.


Image-1 (15).jpg

"Zubomobil" je na svoje putovanje po osnovnim školama u cijeloj Bosni i Hercegovini krenuo sa početkom školske godine. U prvom dijelu projekta, kao i ranijih godina, kupovinom Orbit žvakaćih guma se izdvajaju sredstva koja osiguravaju putovanje od nekoliko hiljada kilometara, u desetinama gradova i škola. Stomatolozi i pedodonti će mališanima u nižim razredima osnovnih škola pregledati zubiće, izdati zubarske kartone i, najvažnije, poklonima i diplomama nagraditi njihovu hrabrost.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Dežure domova zdravlja u Kantonu Sarajevo
29.12.2017

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, po već ustaljenom rasporedu, organizovat će dežure za vrijeme novogodišnjih praznika.

zaga
Zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične bolesnike
26.12.2017

Upozoravaju da su zbog aerozagađenja unutrašnjeg i vanjskog okoliša najugroženija djeca do pet godina starosti, osobe starije od 60 godina, hronični plućni i srčani bolesnici.

jem
Milion ljudi u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolere
21.12.2017

Broj osoba u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolera popeo se na milion, prenosi Reuters.