Brinemo za okoliš
viva

Danas počinje treći Viva Film Festival

13.09.2017

Danas počinje treći po redu Viva Film Festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma, a trajat će do 17. septembra. Festival je stalna manifestacija u oblasti kulture, čiji je osnivač i organizator Udruženje VIVA iz Sarajeva. On je istovremeno domaći i međunarodni takmičarski filmski festival umjetničkih ostvarenja u oblasti dokumentarnog filma rađenog tehnikom filmskog ili video zapisa.

Cilj nam je da širimo film, rat je ljude raselio i uništio bioskope. Početak filma bio je putujući bioskop u mjestima gdje nema ni struje. Cilj je da se festival širi, da idemo dalje. Film je opasna i najljepša zaraza. Može da afirmiše ono što je pozitivno, kao turistički film, da kritkikuje, kao ekološki film, ili kao religiozni film, da širi toleranciju među ljudima.“ Rekao je Ratko Orozović, umjetnički direktor i osnivač Festivala.

Za festival je specifično to što će paralelno sa Sarajevom biti održane u jos 11 gradova širom BiH, a prema riječima organizatora, film je bezgranična umjetnost, pa repriza ide i u Novi Sad, Niš, a od ove godine i u Split.

 „Od 1168 filmova pristiglih iz 90 zemalja svijeta, a u zvaničnoj selekciji je 109 filmova iz 49 zemalja. U konkurenciji su filmovi sa tematikom ekologija, religija i tuziram, a ponos festivala je omladinska kategorija, gdje su stigla 22 filma koja su urađena na našim radionicama u 20 gradova BiH. Autori filmova su omladinci iz završnih razreda osnovnih i početnih razreda srednjih škola. Filmove su napravili prema svojim idejama i scenarijima, i sami ih snimili. To je nama perspektiva da radimo i izvučemo omladinu iz „poroka“. Neki kažu da je film umjetnost koja ujedinjuje ljude, pismene i nepismene, rase i nacije, te briše granice, a mi smo to kroz festival uradili.“ rekao je Orozović.

Festival će večeras u Pozorištu mladih otvoriti gost iz Australije, prošlogodišnji dobitnik prve nagrade u kategoriji ekološkog filma.

Članovi žirija istakli su da je bilo vrlo teško izabrati samo tri filma iz svake kategorije. „Po kvaliteti su ekološki filmovi na najvišem nivou, teme su veoma zanimljive, a alternativni su filmovi i turistički i religijski, koji donose jedinstvo u svojim sadržajima, poruku ljubavi, humanosti i pozitivnosti među narodima i ljudima. Festival ima 4 međunarodna žirija i broji 20 članova.“,  kazao je Orozović.

Povod za organizaciju Festivala jesu pitanja iskonskih ljudskih vrijednosti, suživota i, u tom svjetlu, sve aktuelnija pitanja biološkog opstanka na planeti.

Organizatori VIVA film festivala pozivaju sve građane i sve zainteresovane da pogledaju projekcije koje održavaju u Pozorištu mladih u Sarajevu i ostalim gradovima širom BiH, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Sve dodatne informacije o festivalu možete pronaći na zvaničnoj web stranici  ili putem Facebook grupe Viva Film Festival, gdje se nalazi i kompletan timeline festivala.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tambur
Izuzetnim novim videom Damir Imamović najavljuje proljetnu turneju!
22.02.2018

Nakon izuzetno uspješne godine i koncerata širom Evrope, ali i Sjedinjenih Država, Kine, Turske i dr., Damir sa svojim bendom kreće na put već krajem marta i stiže u Amsterdam, Kopenhagen, Tilburg, Aarhus, Aalborg, Odensee, Podgoricu, Tribalj...

akl
Zajednička izložba najboljih studenata Akademije u Raiffeisen GALERIJI
15.02.2018

RAIFFEISEN BANKA NASTAVILA USPJEŠNU SARADNJU S AKADEMIJOM LIKOVNIH UMJETNOSTI

amra
Amra Silajdžić-Džeko: Kosa će narasti, ali osmjeh te djece je neprocjenjiv
13.02.2018

Taj simboličan gest je bilo nešto najmanje što sam mogla uraditi

SBF