Apoteke Sarajevo
merima

DAMIROVE FOTOGRAFIJE I MERIMIN GOVOR TIJELA: Sutra na izložbi u Vašingtonu, a 11.septembra u Beogradu

08.09.2017
Mladi umjetnik iz Sarajeva, Damir Prljača  će sa svojom serijom fotografija učestvovati na  izložbi koju 9.septembra otvara Otis Street Arts Project galerija u Vašington D.C.-u na temu  Body Language (Govor Tijela) . Njegove fotografije prikazuju  Merimu Dervović, studenticu talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koja je, zbog bolesti  dijagnosticirane još  u djetinjstvu, ostala prikovana za invalidska kolica. 

- Moj  dragi Damir i ja smo odlučili da napravimo seriju fotografija kako bi prikazali moć ženskog tijela kojeg uopće nema na listi lijepog, te se samim tim postavlja pitanje kako se osjećati lijepo u tijelu koje izlazi iz okvira nametnutih ideala ljepote?- kazala je za Start BiH  Merima. Ona je,kaže, veoma lako mogla postati samo brojka u statistici ili priča koja je isključivo uvijek opisana kao tužna . 

- U inat tome želim da ovo bude jedna drugačija priča- poručuje Merima.


merima_02.jpg


Damira  smo  pronašli u Luksemburgu gdje trenutno priprema novi projekat.  O izložbi u Vašingtonu    kaže da je organizovana s ciljem intelektualne/kulturne  razmjene umjetnika i umjetnica iz BiH koji prvi put izlažu u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji su se okupili oko teme Body Language (Govor Tijela).  Damira je pozvala i kustoskinja ovogodišnjeg beogradskog salona, Ana Simona, da, dva dana nakon ove u Vašingtonu, učestvuje na, također grupnoj, izložbi.  Tema salona, koji će se održati u velikoj galerija kulturnog centra Grad, je kvir umjetnost, gdje su se, kako kaže Damir,  Merimine fotografije, savršeno uklopile jer preispituju doživljaj tijela i koncept lijepog općenito.

- Izložbe uvijek imaju katalog, a moj rad u katalozima za ove izložbe je opisan ovako: "Naučeni smo da posmatramo tijelo kao štit sačinjen od društvenih konstrukata. Ovaj koncept ne može podrazumijevati sve ljude sa svojim različitostima, a posebno je štetan za za marginalizirane skupine. To je razlog zašto dekonstruišem taj štit. Bez njega postajemo ranjivi stvarajući tenziju kroz koju su ljudi slavljeni sa mogućnošću da budu različiti, lijepi, sveti, seksualni. Dekontekstualizirajući strah od nepoznatog, preispitujem nepisana pravila i stavove prema onima koji su drugačiji."- kazao nam je Damir. 

damir 2.jpg

Završio je studij Vizuelnih umjetnosti u Sarajevu . U svom radu koristi film, fotografiju i sve oblike vizuelnih komunikacija kako bi razgovarao o marginaliziranim skupinama, nametnutim normama i načinima otpora. Do sada je izlagao  na festivalima i izložbama u Sarajevu, Hagu, Istanbulu, Portugalu, Miamiju i Vašington D.C.-u. 

Jedna od Meriminih  fotografija nalazi se na promotivnom plakatu izložbe u Vašington D.C.-u. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jug
Da Jugoslavija postoji danas, da bi li bila jedna od svjetskih velesila?
19.01.2018

Ne, Jugoslavija ne bi bila velesila.

arapović
ADIS ARAPOVIĆ:Prvo odbrana disertacije, pa konačan obračun s veleizdajnicima, dinastijama, tajkunima i hohštaplerima u vlasti i opoziciji
10.01.2018

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović odlučio je zamijeniti nevladin sektor političkim. Svoj odlazak nagovijestio je i u intervjuu za magazin Start BiH u kojem je, između ostalog, na pitanje novinarke Starta,

djed mraz sa p oklonime
Postojanje Djeda Mraza s aspekta fizike kao nauke
29.12.2017

Djeda Mraz radi ne 24, već 31 sat, zahvaljujuci različitim vremenskim zonama koje se smjenjuju na Zemlji. Uz pretpostavku da putuje sa istoka na zapad (što izgleda logično), znači da mora obaviti 822.6 posjeta u jednoj sekundi