Apoteke Sarajevo
start

Start na snimanju nove hit serije: " NE DIRAJ MI MAMU"

02.09.2017
(Mgazin Start BiH od 25.7.2017.)
 
 Piše: Zdravko Čupović (zdravko@startbih.info)
Foto: Mevludin Mekić


Naselje Hrasnica pored Sarajeva nekada je bilo centar industrijalizacije Bosne i Hercegovine, a simbol tog razvoja bio je čuveni FAMOS. Nažalost, odavno iz Hrasnice u svijet više ne odlaze motori po Mercedesovoj licenci. Potpuno neočekivano, posljednjih godina ovo naselje postaje regionalni centar filmske industrije. Umjesto motora, Hrasnica sada izvozi „filmsku traku“ u vidu hit serija koje humorom osvajaju publiku od Vardara do Triglava.

Impresivno sivo zdanje Doma kulture, smješteno u centru Hrasnice, pronašli smo bez problema, ali oko njega nema gungule i galame. Čak ni prolaznika nema puno iako je 10.00 sati ujutru. Po ulasku, ogromne hodnike „ispunjava“ praznina, a tišina kao u bolnici. Iako znamo da smo na pravom mjestu i, po dogovoru, u pravo vrijeme, uvlači se sumnja da nešto ne štima. Došli smo na snimanje humorističke serije, a ljudi, kamoli smijeha, ni za lijeka.


ODLIČNA EKIPA


Momak na portirnici nas odmahivanjem glave usmjerava desno do kraja. Ništa  ne pita. Valjda po fotoaparatima u rukama pretpostavlja kud smo se zaputili.
Na kraju hodnika staklena vrata sa porukom „zatvaraj vrata“. Bila su otvorena.
Unutra zatičemo Lanu Marlović, izvršnog producenta FIST produkcije. Drago nam je što je vidimo, ali sumnja i dalje nagriza. Na stolovima u prostoriji razbacani scenariji, a iz pepeljara još dime neugašene cigarete. Obavijest na stubu otkriva da je taj dan za ručak na meniju piletina, klepe i još nešto. Na jednom stolu do pola pojedena tepsija sirnice. Sve djeluje kao da smo zamalo zakasnili pa slutimo da će razgovor započeti onim „jako mi je žao, ali došlo je do promjena...“. 

Srećom, prevarili smo se. Snimanje traje uveliko. Studio se nalazi duboko u unutrašnjosti, a do njega vode tri male drvene stepenice, jedva vidljive u uglu prostorije. 

- Morat ćemo čekati pauze da uđemo tamo - šapuće Lana dok nas izvodi iz prostorije u prostrani hodnik gdje će nam glasnije moći reći nešto o ovom novom projektu. - Ovdje smo već osam godina i u ovom objektu su rađeni skoro svi projekti FIST produkcije. Nakon serija „Lud, zbunjen, normalan“, „Kriza“ i „Dva smo svijeta različita“, naš novi projekat je „Ne diraj mi mamu“. U pitanju je humoristička serija, tačnije sitcom (komedija situacije, op. a.) u trajanju od nekih 35 minuta po epizodi. Pilot epizodu smo snimili u januaru, a sada snimamo još devet epizoda. Počeli smo polovinom juna i završit ćemo krajem druge dekade jula, nakon čega počinje postprodukcija koja će trajati mjesec i po - otkriva nam Marlović. 

lana marlović.jpg


Scenarista serije je Feđa Isović, a reditelj Elmir Jukić. Glavne uloge tumače velike domaće i regionalne zvijezde: Rene Bitorajac, Branko Đurić - Đuro, Jasna Diklić, Dragan Marinković - Maca, Anđelka Prpić, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak...

Pored glavnih uloga, naša sagovornica ističe da su se u produkciji maksimalno potrudili da angažuju domaće glumce tako da većinu ostalih likova koji se pojavljuju u seriji, a kaže da ih ima jako puno, tumače domaći glumci među kojima su: Nermin Omić, Armin Ćatić, Haris Burina, Lana Delić, Saša Krmpotić... Imena koja garantuju veliki uspjeh.


ALANFORDOVSKI HUMOR


Marlović kaže da dosadašnje snimanje prolazi u najboljem redu, bez nekih neočekivanih poteškoća.

- Ponosni smo što u našim projektima imamo sjajnu atmosferu na setu. Odlična je saradnja glumaca i tehničkog dijela ekipe. Radi se mnogo, po 12 sati svaki dan. Imamo dan ili dva dana pauze, zavisno od ostalih obaveza pa onda opet - navodi naša sagovornica.

Tišinu narušava prvo poznato lice koje se pojavljuje, ali ne izlaskom sa seta nego dolaskom. U pitanju je Dragan Marinković, koji se to jutro upravo vratio iz Beograda gdje je, kaže nam Lana, imao neko jednodnevno snimanje pa se odmah vratio. 
Kao da je negdje pukla brana, prostoriju su odjednom ispunili znani i neznani glumci, tehničko i pomoćno osoblje, galama na sve strane, ali nas brzo vode na set da napravimo fotografije bez korištenja blica. Par minuta vremena je sve što ćemo dobiti, uz dodatnu minutu-dvije po povratku glumaca. Srklet odjednom.

Nakon par „okidanja“, brzo smo deložirani iz kafane „Paragraf  42“, ali su nas malo pustili da iz pozadine odgledamo probe i snimanje par scena.

- Idemo... Dobro je, ali hajmo još jednom... Kreni naprijed... - sa zvučnika odjekuju instrukcije reditelja Jukića i tako unedogled. Povremeno se i ubrzanim korakom Jukić pojavljuje da na licu mjesta pokaže šta i kako tačno traži od glumaca. A onda sve ispočetka.

- Ima li Fočanske vilje? - sve mušterije uporno pitaju Kerima (Admir Glamočak) za šankom u kafani, ali odgovor ne naslućujemo niti ga čujemo. Nešto kasnije, od produkcije smo saznali u čemu je fol, ali ga naravno ne smijemo otkriti.

scene.jpg
Na prvoj pauzi, uhvatili smo nakratko Dževada Bukvu, kojeg glumi Dragan Marinković.
- Veliko mi je zadovoljstvo što sam dio ovog tima. Radimo već određeno vrijeme, a entuzijazam i zadovoljstvo je isto kao da smo juče krenuli. Kreativno je. Feđa je napisao sjajan scenario. Sin mi je u posljednje vrijeme na Alan Fordu pa se i ja grebem malo od njega, a ovo mi liči kao da ima malo Alan Forda. To je meni preduhovito. Komedija situacije bez neke jeftine karikaturalnosti. Odlična galerija sjajnih likova koji prolaze kroz neke životne stvari, a kojima dajemo komičan efekat. Na kraju krajeva, naši životi su komični - govori Maca, prije nego što će treći put ponoviti istu scenu.


 SARAJEVO - ZAGREB


Iako serija jeste duhovita, a atmosfera sjajna, rad je krajnje ozbiljan i profesionalan. Pauze su svakih 20-30 minuta, ali ne traju duže od par minuta, što glumci uglavnom koriste da opet prođu kroz tekst ili puš-pauzu pa je teško doći do izjave.

- Glumci naravno tekst uče kući, ali prije snimanja uvijek imamo čitaću probu, nakon toga ide proba sa kamerama, pa tek onda snimanje. Tekst je osnova, ali svaki glumac unese nešto svoje i to nekako interpretira na neki svoj način. Svako da neki svoj pečat. Scenario diktira tempo snimanja i sve druge stvari, ali u prosjeku nam treba oko dva dana za jednu epizodu mada to zavisi od termina glumaca, scenarija. Mladi i stariji glumci sarađuju odlično. Stariji su obično uzor mlađim i što se tiče umjetničkog dijela, ali i kroz način ponašanja i disciplinu na setu - pojašnjava nam Marlović dok čekamo sljedeću pauzu.

anđelka.jpg

Đuro, koji tumači jednu od glavnih uloga, tog dana nije bio na snimanju, ali jeste njegov poslovni partner u seriji, Rene Bitorajac.

- Glumim Budimira Ćorovića koji je došao iz Hrvatske u Sarajevo da studira, gdje se i oženio. Danas je odvjetnik u zajedničkoj kancelariji sa svojim kolegom Zlatkom Slijepčevićem, kojeg igra moj dugogodišnji prijatelj i partner Đuro - kaže Bitorajac. 
On, sticajem okolnosti, čini se podjednako vremena provodi na zemlji i na nebu.

- Kako sve često upadne u isto vrijeme tako je i sada, pa odlazim svake subote i nedjelje. Imam osam avionskih letova Sarajevo - Zagreb, pa odmah i vraćanja. Evo, skoro smo gotovi s ovim prvim dijelom od 10 epizoda.

Feđu je bespotrebno komentirati. Čak i da ne valja scenarij, morao bih reći da je dobar. Super je. Da se razigrati, lijepe su situacije, komedijica, dobre fore, dobra glumačka ekipa tako da vjerujem u seriju - kaže Bitorajac prije presvlačenja za drugu scenu jer se raspored mora pratiti.

Sat vremena kasnije, sa svojim snimanjima za taj dan završava nova regionalna TV-zvijezda, srbijanska glumica Anđelka Prpić.


 ANĐELKA PRVI PUT U BOSNI


- Prvi put radim u Bosni, ali ne razlikujem stvari po tome gdje ih radim već šta radim i sa kakvom ekipom. Ovde je po tom pitanju sve prvoklasno. Sa velikom srećom primila poziv i prihvatila posao. Ovdje smo skoro mjesec i otkako sam na licu mjesta još sam zadovoljnija. Igram Dunju, sekretaricu naša dva omiljena advokata. Nadam se da će se Dunja dopasti publici. Ona je vedra, dosta naivna, često bukvalna i banalna, ali krajnje simpatična cura željna ljubavi i rješavanja bračnog statusa. U toj namjeri radi sve što treba i što ne treba. U svemu tome često sebe i svoje pretpostavljene stavlja u neke nezgodne situacije u najboljoj namjeri - kazala nam je simpatična Anđelka, o svojoj ulozi i svom prvom filmskom iskustvu u BiH.

Kako su nam rekli u produkciji, ono što je za sada sigurno jeste da će se serija od jeseni emitovati na Nova TV u Hrvatskoj. Za BiH se trenutno kažu još ništa konkretno ne zna, a serija će se vjerovatno pojaviti i nam malim ekranima u Srbiji. 

Na odlasku tišinu je nekoliko puta prekidalo gromoglasno dozivanje „Dževadeee, Dževadeee...“ koje je dopiralo sa seta. Nismo sigurni, ali po glasu nam se učinilo da sam sebe doziva.


  O SERIJI 


Budimir Ćorović i Zlatko Sljepčević su partneri advokati. Budimir je bio oženjen Zlatkovom pokojnom sestrom. Nakon što je ostao udovac, sa Budimirom u stanu ostala je živjeti njegova punica Dika, Zlatkova mama. Igrom okolnosti, u jednoj od epizoda, Zlatko ostaje bez stana i tako se formira nefunkcionalna obitelj u jednom stanu: sin, zet i punica (odnosno - mama). Važna scenografsko-dramaturška pozicija je i kafana „Paragraf 42“. Kafana se nalazi preko puta zgrade Suda i to je mjesto gdje se rješavaju zakulisne pravno-sudske igre, ali je to i pozicija raspleta raznih porodičnih problema.


GDJE JE ENIS? 


Regionalna publika je gotovo navikla da na malim ekranima gleda zajedno Renea i Enisa Bešlagića, pa se pitanje kako ova serija zaobiđe popularnog Tešnjaka samo postavilo.  

- Ne znam! I ja se čudim. Nisam ga vidio ni ovdje u Sarajevu mada smo u studiju od jutra do mraka, ali bih volio da dođe malo - priznaje Zagrepčanin. Na pitanje ima li anegdota na snimanju kaže da umjesto njih pamti samo smijeh.

- Baš juče smo se na setu tri, četiri puta raspali po scenama. Plakali smo od smijeha. To su najljepši momenti kada se imate prilike i proveseliti, a ne smo mukotrpno raditi - kaže Rene.


PRVO PRIVATNO KAZALIŠTE  


A kad već nema Enisa, Rene ističe da ga, između ostalog, raduje što poslije dugo vremena radi sa Đurom.

- Dugo nismo zajedno radili pa nam je ovo prilika. Zajedničkim snagama gradimo jedno kazalište u Zagrebu, a otvorenje će biti u jesen. To će biti prvo privatno kazalište u ovom dijelu Evrope tako da se intenzivno viđamo zadnje dvije godine - otkriva Bitorajac.

NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.