Raiffeisen
visegrad

Suđenje za zločine na području Višegrada - Svjedočenje zatvoreno za javnost

17.08.2017
U nastavku suđenja Momiru, Petru i Mirku Tasiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada 1992. godine, zaštićena svjedokinja P-2 je dala iskaz bez prisustva javnosti. Tužilac Dževad Muratbegović je kazao da je svjedokinja P-2 zatražila da joj se odrede dodatne mjere zaštite koje se odnose na zatvaranje glavnog pretresa za javnosti, što je Sudsko vijeće i odobrilo, javlja BIRN-Justice Report. 

Tužilaštvo BiH je optužilo Momira i Mirka Tasića za silovanje dvije osobe. Kako je navedeno u optužnici, Mirko Tasić je došao u stan oštećene P-1, u kojem je bila i P-2, koju je nožem zaparao po grudima, a P-1 stavio oštricu noža pod vrat govoreći da će je ubiti.

Zajedno s Momirom i Mirkom je optužen i Petar Tasić, a na teret im se stavlja da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali, a potom odvezli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag.

Momir i Petar Tasić su optuženi kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), a Mirko Tasić kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Višegradu.

Prema službenog rasporedu suda suđenje će se nastaviti 24. augusta.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mek
Mektić – Lapsley: Jačanje saradnje BiH i Velike Britanije u oblasti sigurnosti
17.11.2017

Sastanku je prisustvovao i britanski ambasador Edward Ferguson.

ob
U Bosni sutra oblačno sa slabom kišom, a u Hercegovini sunčano
17.11.2017

U Sarajevu sutra će biti oblačno. Povremeno je moguća slaba kiša ili rosulja. Temperatura zraka između 2 i 4 stepena.

sud
Mediću 14 godina zatvora, Rajić oslobođen za zločin u Dretelju
17.11.2017

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN-Justice Report.