Brinemo za okoliš
din

Požar na planini Dinari i dalje aktivan

11.08.2017
SARAJEVO, 11. aug. 2017

Požar na planini Dinari iznad sela Odžak, Ćaić, Gornji Rujani i Sajković, u općini Livno, i dalje je aktivan. Požar gase radnici Šumarije Livno, a na terenu su i civilna zaštita i pripadnici MUP-a.

Požar između općina Bosansko Grahovo i Glamoč i dalje je aktivan i pod kontrolom. Požar na području između općina Bosansko Grahovo i Drvar također je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač kazala je Feni da je helikopter Oružanih snaga BiH jučer bio angažiran na gašenju požara na planini Dinari iznad sela Odžak. Helikopter je jutros otišao na redovan pregled koji traje oko 24 sata i neće biti u mogućnosti gasiti požar iz zraka na ovom području.

Kovač navodi da postoji još jedan aktivan požar u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U općini Konjic, u mjesnoj zajednici Glavatičevo, u mjestu Stidelj, požar koji je izbio 9. augusta još je aktivan.

- Za njega je FUCZ, na zahtjev Hercegovačko-neretvanskog kantona, uputila zahtjev za pomoć i angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH. Međutim, zahtjev je odložen jer su helikopteri angažirani na gašenju požara bili na području općina Livno i Trebinje - kazala je Kovač, dodajući da je stanje na požarištu u jutarnjim satima danas nepromijenjeno.

Požar na području općine Goražde, u Bosansko-podrinjskom kantonu, na Zaimovom dolu, se ponovo aktivirao. Na terenu su vatrogasci, civilna zaštita i radnici Javnog preduzeća Bosanskopodrinjske šume. Oni su sinoć gasili, a i danas su nastavili s akcijom gašenja požara.

- To su požari koji su aktivni trenutno na području Federacije BiH. Možemo reći da je situacija danas nešto bolja u odnosu na jučer, što se tiče Livanjskog kantona - navela je Kovač, dodajući da postoje dimni stubovi koji se mogu vidjeti te su sve raspoložive snage na terenu i prate situaciju.  


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

iv
Ivanić: Vojna vježba ne može biti održana bez plana Predsjedništva BiH
20.02.2018

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

fna
„2Cellos“ spremni za muzičko slavlje u sarajevskoj „Zetri“ 10. marta
20.02.2018

Mladi briljantni virtouzi na violončelima Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao "2Cellos", u sarajevskoj Zetri će 10. marta prirediti spektakularni muzički koncert.

in
U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima
20.02.2018

- To je nedopustivo jer su sve osobe s invaliditetom jednake bez obzira na uzrok i takvu praksu treba uporno mijenjati - navela je Bešlija.

SBF