Brinemo za okoliš
vrijeme

Prošla godina bila najtoplija u modernoj historiji

11.08.2017
Zvanični izvještaj vlade SAD-a potvrdio je da je prošla godina bila najtoplija od 1880. godine od kada se vrši mjerenje globalne temperature. Vlada SAD-a objavila je 27. godišnji izvještaj o klimatskim promjenama, koji je sačinilo više od 450 naučnika iz blizu 60 država svijeta okupljenih u resornom opservatoriju. U izvještaju se navodi da je 2016. godina bila treća uzastopna najtoplija godina od početka mjerenja.
Navodi se da je nastavljen rast globalne temperature zraka i tla zbog uticaja jakog El Nina, klimatskog fenomena na Pacifiku. Pored rekordne temperature, prošle godine je zabilježen i rekordno visoki nivo mora i stakleničkih gasova u atmosferi, a i ti rekordi su nešto što se iz godine u godinu ruši. Nije jasni kakav će uticaj posljednji izvještaj imati na američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se povukao iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

iv
Ivanić: Vojna vježba ne može biti održana bez plana Predsjedništva BiH
20.02.2018

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

fna
„2Cellos“ spremni za muzičko slavlje u sarajevskoj „Zetri“ 10. marta
20.02.2018

Mladi briljantni virtouzi na violončelima Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao "2Cellos", u sarajevskoj Zetri će 10. marta prirediti spektakularni muzički koncert.

in
U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima
20.02.2018

- To je nedopustivo jer su sve osobe s invaliditetom jednake bez obzira na uzrok i takvu praksu treba uporno mijenjati - navela je Bešlija.

SBF