Raiffeisen
vrijeme

Prošla godina bila najtoplija u modernoj historiji

11.08.2017
Zvanični izvještaj vlade SAD-a potvrdio je da je prošla godina bila najtoplija od 1880. godine od kada se vrši mjerenje globalne temperature. Vlada SAD-a objavila je 27. godišnji izvještaj o klimatskim promjenama, koji je sačinilo više od 450 naučnika iz blizu 60 država svijeta okupljenih u resornom opservatoriju. U izvještaju se navodi da je 2016. godina bila treća uzastopna najtoplija godina od početka mjerenja.
Navodi se da je nastavljen rast globalne temperature zraka i tla zbog uticaja jakog El Nina, klimatskog fenomena na Pacifiku. Pored rekordne temperature, prošle godine je zabilježen i rekordno visoki nivo mora i stakleničkih gasova u atmosferi, a i ti rekordi su nešto što se iz godine u godinu ruši. Nije jasni kakav će uticaj posljednji izvještaj imati na američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se povukao iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

13
Wigemark sa studentima: Želimo čuti mišljenje mladih o situaciji u državi
13.12.2017

Po njegovim riječima, Bosni i Hercegovini nužne su promjene, što podrazumijeva socio-ekonomske reforme te reformu obrazovanja.

milj
Sarajevo - Još traje potraga za mladićima koji su upali u nabujalu Miljacku
13.12.2017

Potraga za dvojicom mladića koji su rano jutros upali u nabujalu Miljacku u naselju Dolac Malta još uvijek traje.

oo
Borba protiv korupcije pretpostavlja sistemsku reakciju
13.12.2017

Ocijenio je da je u poređenju s drugim kantonima, TK možda ponajviše uradio na polju borbe protiv korupcije.