Brinemo za okoliš
fna

Hadžibajrić - Sinno: Lokalna samouprava ključna za evropski put

10.08.2017
SARAJEVO, 10. aug. 2017

Jedinice lokalne samouprave ključne su za put ka članstvu u Evropskoj uniji - zaključeno je na sastanku načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića i zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Khalduna Sinne koji je održan danas u Sarajevu. 

Hadžibajrić smatra da je lokalna samouprava srž svake džave, te da na tome počiva i sama Evropska unija.

Dodao je da je razgovarano o aktuelnim i planiranim razvojnim projektima u općini Stari Grad, kao i o mogućoj saradnji s Delegacijom EU i nevladinim organizacijama u realizaciji tih projekata.

- Dogovorili smo se o načinu komunikacije i skraćivanja "puta" između organizacija lokalne samouprave i institucija nadležnih za Evropsku uniju - naveo je Hadžibajrić.

Sinno je istakao da nema napretka na putu ka EU bez aktivne uloge lokalne samouprave, jer su i mnogi zakoni koji su uslov za članstvo također na lokalnom nivou.

- Zato smo u našim aktivnostima željeli da ostvarimo saradnju i kontakt s općinama kako bi im prenijeli tu poruku, ali i da vidimo s kojim prilikama i izazovima su suočene - kazao je Sinno.

Po njegovim riječima, Općina Stari Grad je napravila veliki pomak u smislu organiziranja usluga po mjeri građana, a u tom kontekstu treba naglasiti da je riječ o općini koja je vrlo bogata kulturom i historijom i predstavlja glavni "magnet" za turiste u Sarajevu. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

iv
Ivanić: Vojna vježba ne može biti održana bez plana Predsjedništva BiH
20.02.2018

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

fna
„2Cellos“ spremni za muzičko slavlje u sarajevskoj „Zetri“ 10. marta
20.02.2018

Mladi briljantni virtouzi na violončelima Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao "2Cellos", u sarajevskoj Zetri će 10. marta prirediti spektakularni muzički koncert.

in
U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima
20.02.2018

- To je nedopustivo jer su sve osobe s invaliditetom jednake bez obzira na uzrok i takvu praksu treba uporno mijenjati - navela je Bešlija.

SBF