Lutrija BiH
fna

Hadžibajrić - Sinno: Lokalna samouprava ključna za evropski put

10.08.2017
SARAJEVO, 10. aug. 2017

Jedinice lokalne samouprave ključne su za put ka članstvu u Evropskoj uniji - zaključeno je na sastanku načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića i zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Khalduna Sinne koji je održan danas u Sarajevu. 

Hadžibajrić smatra da je lokalna samouprava srž svake džave, te da na tome počiva i sama Evropska unija.

Dodao je da je razgovarano o aktuelnim i planiranim razvojnim projektima u općini Stari Grad, kao i o mogućoj saradnji s Delegacijom EU i nevladinim organizacijama u realizaciji tih projekata.

- Dogovorili smo se o načinu komunikacije i skraćivanja "puta" između organizacija lokalne samouprave i institucija nadležnih za Evropsku uniju - naveo je Hadžibajrić.

Sinno je istakao da nema napretka na putu ka EU bez aktivne uloge lokalne samouprave, jer su i mnogi zakoni koji su uslov za članstvo također na lokalnom nivou.

- Zato smo u našim aktivnostima željeli da ostvarimo saradnju i kontakt s općinama kako bi im prenijeli tu poruku, ali i da vidimo s kojim prilikama i izazovima su suočene - kazao je Sinno.

Po njegovim riječima, Općina Stari Grad je napravila veliki pomak u smislu organiziranja usluga po mjeri građana, a u tom kontekstu treba naglasiti da je riječ o općini koja je vrlo bogata kulturom i historijom i predstavlja glavni "magnet" za turiste u Sarajevu. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U BiH sutra sunčano
20.10.2017

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost.

vlada fbih
Danas telefonom održana 88-ma hitna sjednica Vlade FBiH
20.10.2017

Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH 150.000 KM, Rukometnom savezu BiH 60.000 KM i Asocijaciji sjedeće odbojke BiH 60.000 KM.

ko
Agrokor - Uloženi iznimni napori u stabiliziranje poslovanja Konzuma u BiH
20.10.2017