fna

Hadžibajrić - Sinno: Lokalna samouprava ključna za evropski put

10.08.2017
SARAJEVO, 10. aug. 2017

Jedinice lokalne samouprave ključne su za put ka članstvu u Evropskoj uniji - zaključeno je na sastanku načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića i zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Khalduna Sinne koji je održan danas u Sarajevu. 

Hadžibajrić smatra da je lokalna samouprava srž svake džave, te da na tome počiva i sama Evropska unija.

Dodao je da je razgovarano o aktuelnim i planiranim razvojnim projektima u općini Stari Grad, kao i o mogućoj saradnji s Delegacijom EU i nevladinim organizacijama u realizaciji tih projekata.

- Dogovorili smo se o načinu komunikacije i skraćivanja "puta" između organizacija lokalne samouprave i institucija nadležnih za Evropsku uniju - naveo je Hadžibajrić.

Sinno je istakao da nema napretka na putu ka EU bez aktivne uloge lokalne samouprave, jer su i mnogi zakoni koji su uslov za članstvo također na lokalnom nivou.

- Zato smo u našim aktivnostima željeli da ostvarimo saradnju i kontakt s općinama kako bi im prenijeli tu poruku, ali i da vidimo s kojim prilikama i izazovima su suočene - kazao je Sinno.

Po njegovim riječima, Općina Stari Grad je napravila veliki pomak u smislu organiziranja usluga po mjeri građana, a u tom kontekstu treba naglasiti da je riječ o općini koja je vrlo bogata kulturom i historijom i predstavlja glavni "magnet" za turiste u Sarajevu. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

salko
Bukvarević ponovo pozvao borce na pregovore
21.08.2017

U pripremi je izrada kriterija po kojem će biti raspodjeljivana sredstava za rješavanje prioritetnih pitanja boračkih kategorija, a koja bi trebala biti raspoloživa od septembra ove godine

skola
Popusti na školski pribor i odjeću sa Debit Mastercard UniCredit karticama
21.08.2017

Nove školske obaveze se približavaju, a da bi ih spremno dočekali UniCredit zajedno sa svojim partnerima pobrinuo se za odlične popuste i ugodnu kupovinu.

voda1
Viškove vode koje proizvodi ViK Istočno Sarajevo mogli bi se plasirati KS-u
21.08.2017

Nadam se da će nakon povratka premijera KS s puta doći do sastanka jer ovo nije kratkoročni problem i nije problem koji možemo tretirati sa aspekta nestašice vode ove godine