Lutrija BiH
čč

BiH ne treba odgađati zabranu uzgoja životinja radi krzna

10.08.2017
Piše: R. Č.

Zabranu uzgoja  životinja radi krzna, koja u BiH stupa na snagu 1. januara 2018. godine, vlasti u BiH ne bi trebala pomjeriti na 2028. Godinu kako zbog prava životinja, tako i zbog ekoloških razloga jer BiH nema kontorlisane deponije životinjskog otpada,  zagovaraju iz Koalicije Bez krzna BiH. 
„U tijeku je procedura za odobrenje odgode zabrane do 1. Januara 2028., a 5. septembra slijedi javna rasprava kako bi se konačno ispoštovala i Arhuska konvencija, te uključila šira javnost.  BiH je među prvim državama u Evropi donijela navedenu zakonsku odredbu čiji primjer su slijedile ostale zemlje. Nemojmo dopustiti da budemo na crnoj listi zemalja. Jedan od najvećih problema je nepostojanje adekvatnog zbrinjavanja animalnog otpada, a jasno je da infrastruktura nije ni približna odgovarajućoj za redukciju utjecaja proizvodnje krzna na okoliš“, stoji u saopštenju Koalicije.
Oni koji zagovaraju pomjeranje zabrane pravdaju to činjenicom da uzgajivači nisu znali za zabranu. No, iz Koalicije tvrde da u BiH ne postoji evidencija uzgajivača što otvara prostor za razne zlupotrebe. Prema podacima, od 83 tone krzna izvezenog iz BiH 80 tona je produkt mesne industrije, a manje od tri tone je umjetno krzno. Iako postoje saznanja da taj uzgoj postoji u BiH, nema podataka o uzgajivačima činčila i kuna i izvozu tog krzna.
Iz Koalicije podsjećaju da, među ostalim evropskim državama,  u Češkoj zabrana uzgoja životinja radi krzna počinje 31. januara 2019. godine s tim da je predviđena kompenzacije uzgajivačima, dok je u susjednoj Hrvatskoj zabrana uzgoja životinja radi krzna donesena 2007., bez kompenzacije uzgajivačima, ali sa prelaznim razdobljem od deset godina. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U BiH sutra sunčano
20.10.2017

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost.

vlada fbih
Danas telefonom održana 88-ma hitna sjednica Vlade FBiH
20.10.2017

Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH 150.000 KM, Rukometnom savezu BiH 60.000 KM i Asocijaciji sjedeće odbojke BiH 60.000 KM.

ko
Agrokor - Uloženi iznimni napori u stabiliziranje poslovanja Konzuma u BiH
20.10.2017