Apoteke Sarajevo
borka

Rudić: Ako ne žele objaviti listu, nešto skrivaju

10.08.2017
Piše: Z. Č. 
Nakon što su u Općini Centar odbili da objave imena 10 privatnih medija kojima su dodjeljene subvencije u ukupnom iznosu od 30.000 KM, o čemu je  ranije već pisao portal startbih. info, u Udruženju BH novinari smatraju da ne postoje nikakve prepreke da se objave imena medija koji su u prosjeku dobili 2.000-4.000 maraka.
-Smatram da nema nikakve zakonske niti moralne prepreke da se objave imena medija koji su dobili novac, posebno jer je bio javni tender i kriteriji. Ne znam šta je tu sad sporno osim ako Komisija koja je dodjeljivala novac nije poštovala kriterije već ga dodjeljivala po nekim drugim, recimo političkim  kriterijima. Ako ne žele objaviti tu listu, onda nešto skrivaju. S pozicije medija ne vidim zašto bi bilo problematično da se objavi da su dobili sredstva iz javnog budžeta.?! - kaže za Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari, koja dodaje da će imena svakako biti objavljena u revizorskom izvještaju.
-Kada se bude radila revizija trošenja sredstava, u revizorskim izvještajima koji će biti javno objavljeni će biti i odluka o tome, odnosno lista medija koji su dobili novac. Pokušaj da se ti podaci ne objave je politička odluka koja ima loše namjere i dovodi u nezgodan položaj medije, a morali bi biti otvoreni prema javnosti. Povrh svega, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama oni moraju dati te podatke - kaže Rudić.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

13
Wigemark sa studentima: Želimo čuti mišljenje mladih o situaciji u državi
13.12.2017

Po njegovim riječima, Bosni i Hercegovini nužne su promjene, što podrazumijeva socio-ekonomske reforme te reformu obrazovanja.

milj
Sarajevo - Još traje potraga za mladićima koji su upali u nabujalu Miljacku
13.12.2017

Potraga za dvojicom mladića koji su rano jutros upali u nabujalu Miljacku u naselju Dolac Malta još uvijek traje.

oo
Borba protiv korupcije pretpostavlja sistemsku reakciju
13.12.2017

Ocijenio je da je u poređenju s drugim kantonima, TK možda ponajviše uradio na polju borbe protiv korupcije.