Lutrija BiH
borka

Rudić: Ako ne žele objaviti listu, nešto skrivaju

10.08.2017
Piše: Z. Č. 
Nakon što su u Općini Centar odbili da objave imena 10 privatnih medija kojima su dodjeljene subvencije u ukupnom iznosu od 30.000 KM, o čemu je  ranije već pisao portal startbih. info, u Udruženju BH novinari smatraju da ne postoje nikakve prepreke da se objave imena medija koji su u prosjeku dobili 2.000-4.000 maraka.
-Smatram da nema nikakve zakonske niti moralne prepreke da se objave imena medija koji su dobili novac, posebno jer je bio javni tender i kriteriji. Ne znam šta je tu sad sporno osim ako Komisija koja je dodjeljivala novac nije poštovala kriterije već ga dodjeljivala po nekim drugim, recimo političkim  kriterijima. Ako ne žele objaviti tu listu, onda nešto skrivaju. S pozicije medija ne vidim zašto bi bilo problematično da se objavi da su dobili sredstva iz javnog budžeta.?! - kaže za Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari, koja dodaje da će imena svakako biti objavljena u revizorskom izvještaju.
-Kada se bude radila revizija trošenja sredstava, u revizorskim izvještajima koji će biti javno objavljeni će biti i odluka o tome, odnosno lista medija koji su dobili novac. Pokušaj da se ti podaci ne objave je politička odluka koja ima loše namjere i dovodi u nezgodan položaj medije, a morali bi biti otvoreni prema javnosti. Povrh svega, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama oni moraju dati te podatke - kaže Rudić.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sun
U BiH sutra sunčano
20.10.2017

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost.

vlada fbih
Danas telefonom održana 88-ma hitna sjednica Vlade FBiH
20.10.2017

Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH 150.000 KM, Rukometnom savezu BiH 60.000 KM i Asocijaciji sjedeće odbojke BiH 60.000 KM.

ko
Agrokor - Uloženi iznimni napori u stabiliziranje poslovanja Konzuma u BiH
20.10.2017