borka

Rudić: Ako ne žele objaviti listu, nešto skrivaju

10.08.2017
Piše: Z. Č. 
Nakon što su u Općini Centar odbili da objave imena 10 privatnih medija kojima su dodjeljene subvencije u ukupnom iznosu od 30.000 KM, o čemu je  ranije već pisao portal startbih. info, u Udruženju BH novinari smatraju da ne postoje nikakve prepreke da se objave imena medija koji su u prosjeku dobili 2.000-4.000 maraka.
-Smatram da nema nikakve zakonske niti moralne prepreke da se objave imena medija koji su dobili novac, posebno jer je bio javni tender i kriteriji. Ne znam šta je tu sad sporno osim ako Komisija koja je dodjeljivala novac nije poštovala kriterije već ga dodjeljivala po nekim drugim, recimo političkim  kriterijima. Ako ne žele objaviti tu listu, onda nešto skrivaju. S pozicije medija ne vidim zašto bi bilo problematično da se objavi da su dobili sredstva iz javnog budžeta.?! - kaže za Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari, koja dodaje da će imena svakako biti objavljena u revizorskom izvještaju.
-Kada se bude radila revizija trošenja sredstava, u revizorskim izvještajima koji će biti javno objavljeni će biti i odluka o tome, odnosno lista medija koji su dobili novac. Pokušaj da se ti podaci ne objave je politička odluka koja ima loše namjere i dovodi u nezgodan položaj medije, a morali bi biti otvoreni prema javnosti. Povrh svega, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama oni moraju dati te podatke - kaže Rudić.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

salko
Bukvarević ponovo pozvao borce na pregovore
21.08.2017

U pripremi je izrada kriterija po kojem će biti raspodjeljivana sredstava za rješavanje prioritetnih pitanja boračkih kategorija, a koja bi trebala biti raspoloživa od septembra ove godine

skola
Popusti na školski pribor i odjeću sa Debit Mastercard UniCredit karticama
21.08.2017

Nove školske obaveze se približavaju, a da bi ih spremno dočekali UniCredit zajedno sa svojim partnerima pobrinuo se za odlične popuste i ugodnu kupovinu.

voda1
Viškove vode koje proizvodi ViK Istočno Sarajevo mogli bi se plasirati KS-u
21.08.2017

Nadam se da će nakon povratka premijera KS s puta doći do sastanka jer ovo nije kratkoročni problem i nije problem koji možemo tretirati sa aspekta nestašice vode ove godine