Brinemo za okoliš
meho

Meho Mehanić: Pomozite nam da spasimo treskavička jezera !

08.08.2017
- Treskavičkim jezerima danas prijeti ekološka katastrofa ! Jezera zarastaju u šašu i travu. Ako se ništa ne poduzme, doći će do njihovog nestajanja- upozorava  Meho Mehanić iz Ekološkog planinarskog društva " Treskavička jezera". On kaže da je na ovim jezerima danas  stanje alarmantno i da će, ako se ništa ne poduzme, nestati sva treskavička jezera, osim možda , Velikog jezera. Bijelo jezero je već skoro nestalo, kaže Meho. 

Neobična poјava za  krševitu planinu  kakva je Treskavica jest bogatstvo izvora od koјih neki leže pod naјvišim vrhovima ove planine. Upravo su brojni izvori ono što izdvaja Treskavicu od ostalih planina.  Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, među kojim su i izvori pet velikih rijeka,  Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice. Priroda je ovu planinu obdarila i velikim brojem jezera koja se napajaju iz lednika, podjezerskih izvora, okolnih izvora i potoka. Najpoznatija treskavička jezera su Veliko, Bijelo,Crno, Platno i Malo jezero koji predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini.

No, danas je sve manje vode na treskavičkim jezerima!  Stoga Meho Mehanić kaže da zaljubljenici ovih jezera i planine okupljeni u  EPD "Treskavička jezera" čini sve da zaštite ova jezera. No, treba im pomoć struke i države. Zato Meho poziva sve one koji mogu da im pomognu da zajednički rade na spašavanju treskavičkih jezera od nestajanja. 
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF