Apoteke Sarajevo
rak

Japan tvrdi da Sjeverna Koreja predstavlja 'novi nivo prijetnje'

08.08.2017
TOKIO, 8. aug. 2017

Razvoj raketnog programa Sjeverne Koreje predstavlja "novi nivo prijetnje", navodi japansko ministarstvo odbrane u svom redovnom godišnjem izvještaju objavljenom u utorak, u kome također izražava zabrinutost sve jačom vojnom ulogom Kine.

Japan, koji se nalazi u neposrednoj blizini Sjeverne Koreje, decenijama izražava zabrinutost zbog njenog razvoja raketnog programa kao i otmicama japanskih državljana u toj zemlji kako bi ih vlasti u Pyongyangu koristile za obuku svojih špijuna.

Sjeverna Koreja sve učestalije ispaljuje projektile u vode između dvije zemlje a prošlog mjeseca je lansirala interkontinentalne balističke rakete, za koje njen čelnik Kim Jong-Un tvrdi da mogu pogoditi američko tlo.  

Iako eksperti i zvaničnici sumnjaju da je sjevernokorejska raketna tehnologija toliko napredna, ta zemlja je ostvarila značajne pomake na tom polju pod Kimovom vlašću. 

- Posebno od prošle godine, kada je izvela dvije nuklearne probe i lansirala više od 20 balističkih projektila, Sjeverna Koreja predstavlja novi nivo prijetnje - navodi japanski ministar odbrane Itsunori Onodera u Bijeloj knjizi.

Vijeće sigurnosti UN-a tokom vikenda jednoglasno je usvojilo nove oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje koje bi mogle koštati Pyongyang milijardu dolara godišnje.

U Bijeloj knjizi japanskog ministarstva također se ponavlja zabrinutost Tokija kineskim naporima na širenju njenog vojnog uticaja i teritorijalnih pretenzija, posebno u vodama u okolini Japana.

- Po pitanju Kine, izrazito smo zabrinuti posljedicama njenog ponašanja po regionalno i globalno sigurnosno okruženje jer nastavlja s jednostranim, beskompromisnim akcijma koje su u suprotnosti s međunarodnim poretkom - navodi Onodera u Bijeloj knjizi, prenosi AFP.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bundes
Seehofer: Ako SPD odbije koaliciju, to će biti politička katastrofa za Njemačku
18.01.2018

Skoro četiri mjeseca nakon izbora Merkel još uvijek nema oformljenu novu vladu niti parlamentarnu većinu.

mess
Pele: Messi je najbolji nogometaš svijeta
18.01.2018

Legenda brazilskog i svjetskog nogometa i jedan od najboljih igrača svijeta u historiji, Pele, je gostujući u jednoj brazilskoj emisiji otkrio da je za njega Lionel Messi najbolji igrač svijeta.

5
Indija testirala najjači interkontinentalni balistički projektil
18.01.2018

Indija je uspješno testirala svoj nuklearni balistički projektil s najvećim dometom, saopćilo je ministarstvo odbrane, prenosi CNN.