rak

Japan tvrdi da Sjeverna Koreja predstavlja 'novi nivo prijetnje'

08.08.2017
TOKIO, 8. aug. 2017

Razvoj raketnog programa Sjeverne Koreje predstavlja "novi nivo prijetnje", navodi japansko ministarstvo odbrane u svom redovnom godišnjem izvještaju objavljenom u utorak, u kome također izražava zabrinutost sve jačom vojnom ulogom Kine.

Japan, koji se nalazi u neposrednoj blizini Sjeverne Koreje, decenijama izražava zabrinutost zbog njenog razvoja raketnog programa kao i otmicama japanskih državljana u toj zemlji kako bi ih vlasti u Pyongyangu koristile za obuku svojih špijuna.

Sjeverna Koreja sve učestalije ispaljuje projektile u vode između dvije zemlje a prošlog mjeseca je lansirala interkontinentalne balističke rakete, za koje njen čelnik Kim Jong-Un tvrdi da mogu pogoditi američko tlo.  

Iako eksperti i zvaničnici sumnjaju da je sjevernokorejska raketna tehnologija toliko napredna, ta zemlja je ostvarila značajne pomake na tom polju pod Kimovom vlašću. 

- Posebno od prošle godine, kada je izvela dvije nuklearne probe i lansirala više od 20 balističkih projektila, Sjeverna Koreja predstavlja novi nivo prijetnje - navodi japanski ministar odbrane Itsunori Onodera u Bijeloj knjizi.

Vijeće sigurnosti UN-a tokom vikenda jednoglasno je usvojilo nove oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje koje bi mogle koštati Pyongyang milijardu dolara godišnje.

U Bijeloj knjizi japanskog ministarstva također se ponavlja zabrinutost Tokija kineskim naporima na širenju njenog vojnog uticaja i teritorijalnih pretenzija, posebno u vodama u okolini Japana.

- Po pitanju Kine, izrazito smo zabrinuti posljedicama njenog ponašanja po regionalno i globalno sigurnosno okruženje jer nastavlja s jednostranim, beskompromisnim akcijma koje su u suprotnosti s međunarodnim poretkom - navodi Onodera u Bijeloj knjizi, prenosi AFP.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

migr
Španska obalna straža spasila 600 migranata u jednom danu
17.08.2017

Španska obalna straža saopćila je da je spasila 600 migranata koji su prešli iz Maroka u 24-satnom periodu, u jeku povećanog broja njihovih dolazaka.

mun
Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
17.08.2017

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

tr
Trump: Američka vojska spremna na akciju protiv Sjeverne Koreje
11.08.2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska "spremna na akciju" protiv Sjeverne Koreje, pojačavajući verbalni rat s Pyongyangom.