Apoteke Sarajevo
taj

Tillerson u posjeti Tajlandu

08.08.2017
BANGKOK, 8. aug. 2017

Američki državni sekretar Rex Tillerson boravi u utorak u posjeti Tajlandu, prvoj od jednog američkog zvaničnika toj zemlji od vojnog udara 2014. godine koji je pogoršao odnose sa Sjedinjenim Državama i približio je vojnu huntu Kini.

Tillerson je doputovao u Bangkok nakon što je tokom vikenda prisustvovao regionalnom sigurnosnom samitu u Manili.

Jedan od Tillersonovih prioriteta je apelovanje na zemlje jugoistočne Azije da učine više u prekidu finansijskih tokova sa Sjevernom Korejom, kojoj je Washington ostavio otvorena vrata za dijalog ukoliko Sjever prekine s raketnim probama.

Stanje ljudskih prava na Tajlandu također će biti jedna od tema razgovora, dok Washington nastoji da ojača odnose s jednim od svojih najstarijih saveznika u regiji koji su se pogoršali nakon vojnog udara.

Glasnogovornica vanjskih poslova Busadee Santipitaksa naglasila je značaj Tillersonove posjete Tajlandu. Kazala je da će biti govora "o brojnim temama, uključujuči bliske veze i prijateljstvo dviju zemalja".

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je  vođom tajlandske vojne hunte, premijerom Prayuth Chan-ochom, i pozvao ga je u Bijelu kuću ali datum njegove posjete još nije utvrđen.

Tajlandska vojska preuzela je vlast u maju 2014. nakon višemjesečnih uličnih protesta s obećanjem da će obnoviti demokratiju, ali se izbori neće održati do naredne godine a novi ustav daje vojsci značajnu ulogu u državnim pitanjima. 

Tajland se nakon vojnog udara približio Pekingu, a vlada je u ovoj godini odobrila nabavku kineskih podmornica, tenkova i helikoptera, vrijednu više od 500 miliona dolara, kao i izgradnju željezničke veze, prenosi agencija Reuters.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bundes
Seehofer: Ako SPD odbije koaliciju, to će biti politička katastrofa za Njemačku
18.01.2018

Skoro četiri mjeseca nakon izbora Merkel još uvijek nema oformljenu novu vladu niti parlamentarnu većinu.

mess
Pele: Messi je najbolji nogometaš svijeta
18.01.2018

Legenda brazilskog i svjetskog nogometa i jedan od najboljih igrača svijeta u historiji, Pele, je gostujući u jednoj brazilskoj emisiji otkrio da je za njega Lionel Messi najbolji igrač svijeta.

5
Indija testirala najjači interkontinentalni balistički projektil
18.01.2018

Indija je uspješno testirala svoj nuklearni balistički projektil s najvećim dometom, saopćilo je ministarstvo odbrane, prenosi CNN.