taj

Tillerson u posjeti Tajlandu

08.08.2017
BANGKOK, 8. aug. 2017

Američki državni sekretar Rex Tillerson boravi u utorak u posjeti Tajlandu, prvoj od jednog američkog zvaničnika toj zemlji od vojnog udara 2014. godine koji je pogoršao odnose sa Sjedinjenim Državama i približio je vojnu huntu Kini.

Tillerson je doputovao u Bangkok nakon što je tokom vikenda prisustvovao regionalnom sigurnosnom samitu u Manili.

Jedan od Tillersonovih prioriteta je apelovanje na zemlje jugoistočne Azije da učine više u prekidu finansijskih tokova sa Sjevernom Korejom, kojoj je Washington ostavio otvorena vrata za dijalog ukoliko Sjever prekine s raketnim probama.

Stanje ljudskih prava na Tajlandu također će biti jedna od tema razgovora, dok Washington nastoji da ojača odnose s jednim od svojih najstarijih saveznika u regiji koji su se pogoršali nakon vojnog udara.

Glasnogovornica vanjskih poslova Busadee Santipitaksa naglasila je značaj Tillersonove posjete Tajlandu. Kazala je da će biti govora "o brojnim temama, uključujuči bliske veze i prijateljstvo dviju zemalja".

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je  vođom tajlandske vojne hunte, premijerom Prayuth Chan-ochom, i pozvao ga je u Bijelu kuću ali datum njegove posjete još nije utvrđen.

Tajlandska vojska preuzela je vlast u maju 2014. nakon višemjesečnih uličnih protesta s obećanjem da će obnoviti demokratiju, ali se izbori neće održati do naredne godine a novi ustav daje vojsci značajnu ulogu u državnim pitanjima. 

Tajland se nakon vojnog udara približio Pekingu, a vlada je u ovoj godini odobrila nabavku kineskih podmornica, tenkova i helikoptera, vrijednu više od 500 miliona dolara, kao i izgradnju željezničke veze, prenosi agencija Reuters.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

migr
Španska obalna straža spasila 600 migranata u jednom danu
17.08.2017

Španska obalna straža saopćila je da je spasila 600 migranata koji su prešli iz Maroka u 24-satnom periodu, u jeku povećanog broja njihovih dolazaka.

mun
Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
17.08.2017

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

tr
Trump: Američka vojska spremna na akciju protiv Sjeverne Koreje
11.08.2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska "spremna na akciju" protiv Sjeverne Koreje, pojačavajući verbalni rat s Pyongyangom.