Lutrija BiH
dan

Dogodilo se na današnji dan

08.08.2017
Dogodilo se na današnji dan

847. – U Verdunu su franački vladari – car Lotar I., kralj Ludvig Njemački i kralj Karlo II. Ćelavi, sklopili ugovor o podjeli franačke države na tri dijela: zapadni, srednji i istočni dio.

1217. – Okrunjen je prvi srpski kralj, Stefan Nemanjić “Prvovjenčani”.

1609. – Pred članovima Senata u Veneciji, Galileo Galilei predstavio je svoj teleskop.

1843. – Južna Afrika je postala britanska kolonija.

1879. – Rođen je meksički revolucionar Emiliano Zapata. Borio se protiv diktatora Joséa de la Cruza Porfiria Díaza, kasnije protiv predsjednika Venustiana Carranze. 

1919. – Engleska priznaje nezavisnost Afganistana.

1937. – Rođen je američki glumac Dustin Hoffman, izuzetan tumač uloga senzibilnih, neurotičnih ljudi u potrazi za identitetom, dobitnik nagrade “Oskar” za uloge u filmovima “Kramer protiv Kramera” i “Kišni čovjek”. 

1940. – Njemačko ratno vazduhoplovstvo u Drugom svjetskom ratu počelo koncentrisane napade na britanske gadove.

1943. – Rođen je makedonska romska muzičarka Esma Redžepova.

1963. – U spektakularnoj “velikoj pljački voza” grupa britanskih kriminalaca upala u poštanski voz između Glazgova i Londona i opljačkala 2,6 miliona funti. Svih 15 učesnika “pljačke stoljeća” uhapšeno je i 1964. osuđeno na 25 do 30 godina zatvora. Jedan od glavnih aktera, Ronnie Biggs, uspio je da pobjegne iz zatvora i sa plijenom otputuje u Brazil, gdje je živio do maja 2001, kada se sam predao Scotland Yardu.

1967. – Ministri inostranih poslova Indonezije, Malezije, Singapura, Tajlanda i Filipina u Bangkoku potpisali sporazum o osnivanju političko-ekonomske grupacije ASEAN (Udruženje zemalja jugoistočne Azije), kojoj su kasnije pristupili Bruneji i Vijetnam.

1974. – Predsjednik SAD Richard Nixon saopštio je da će podnijeti ostavku zbog optužbi da je umiješan u aferu “Watergate.” Ostavku je podnio sutradan, postavši prvi američki predsjednik prinuđen na takav korak.

1988. – Sovjetske trupe počele povlačenje iz Afganistana nakon sedam godina okupacije.

1990. – Irak, sedam dana poslije okupacije Kuvajta, saopštio da je anektirao tu susjednu zemlju kao svoju 19. provinciju, a istog dana predsjednik SAD Džordž Buš poslao vojna pojačanja u Saudijsku Arabiju u okviru priprema za napad na Irak.

1994. – Lideri Jordana i Izraela otvorili prvi drumski granični prelaz između te dvije bliskoistočne zemlje, učvrstivši okončanje 46-godišnjeg neprijateljstva.

2000. – Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio Muzej holokausta u Washingtonu i izvinio se za zločine koje su pripadnici hrvatskog naroda počinili za vrijeme Drugog svjetskog rata.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kim
Posjedovanje nuklearnog oružja 'pitanje života i smrti' za Sjevernu Koreju
20.10.2017

tm
May: Britanija će ispoštovati obaveze prema EU
20.10.2017

Čelnici EU izjavili su da May nije iznijela nikakve nove ponude i da je samo ponovila svoj stav da mnogi od zahtjeva EU "nemaju zakonsko upotrište", prenosi Reuters.

tusk
Tusk: Čelnici EU dali zeleno svjetlo za drugu fazu pregovora o Brexitu
20.10.2017

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u petak da je 27 čelnika EU na sastanku u Bruxellesu pristalo da da zeleno svijetlo za interne pripreme za drugu fazu razgovora o Brexitu s Londonom.