123

Sjeverna Koreja: Nema pregovora u vezi s nuklearnim programom

07.08.2017

MANILA, 7. aug. 2017

Šef sjevernokorejske diplomatije tvrdi da "ni pod kakvim uslovima" Sjever neće pregovarati o svom programu nuklearnog naoružanja ili balističkih projektila. 

Ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho također je kazao da njegova zemlja nema namjeru koristiti nuklearno oružje protv bilo koje zemlje "izuzev SAD-a". Dodao je da je jedini način da se to promjeni da se treća zemlja pridruži američkoj akciji protiv Sjeverne Koreje.

Bilo je planirano da Ri održi konferenciju za novinare u Manili, ggdje se azijsko-pacifički diplomati okupljaju na sastanku Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) . Umjesto toga, Rijev portparol dao je novinarima papir s Rijevim govorom održanim tokom sastanka.

Ri tvrdi u govoru da je odgovornost za krizu na Korejskom poluotoku isključivo na Sjedinjenim Državama. Dodao je da je Sjever "spreman da SAD nauči teškoj lekciji svojim nuklearnim strateškim snagama", prenosi agencija AP. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

migr
Španska obalna straža spasila 600 migranata u jednom danu
17.08.2017

Španska obalna straža saopćila je da je spasila 600 migranata koji su prešli iz Maroka u 24-satnom periodu, u jeku povećanog broja njihovih dolazaka.

mun
Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
17.08.2017

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

tr
Trump: Američka vojska spremna na akciju protiv Sjeverne Koreje
11.08.2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska "spremna na akciju" protiv Sjeverne Koreje, pojačavajući verbalni rat s Pyongyangom.