Brinemo za okoliš
123

Sjeverna Koreja: Nema pregovora u vezi s nuklearnim programom

07.08.2017

MANILA, 7. aug. 2017

Šef sjevernokorejske diplomatije tvrdi da "ni pod kakvim uslovima" Sjever neće pregovarati o svom programu nuklearnog naoružanja ili balističkih projektila. 

Ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho također je kazao da njegova zemlja nema namjeru koristiti nuklearno oružje protv bilo koje zemlje "izuzev SAD-a". Dodao je da je jedini način da se to promjeni da se treća zemlja pridruži američkoj akciji protiv Sjeverne Koreje.

Bilo je planirano da Ri održi konferenciju za novinare u Manili, ggdje se azijsko-pacifički diplomati okupljaju na sastanku Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) . Umjesto toga, Rijev portparol dao je novinarima papir s Rijevim govorom održanim tokom sastanka.

Ri tvrdi u govoru da je odgovornost za krizu na Korejskom poluotoku isključivo na Sjedinjenim Državama. Dodao je da je Sjever "spreman da SAD nauči teškoj lekciji svojim nuklearnim strateškim snagama", prenosi agencija AP. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF