Lutrija BiH
123

Sjeverna Koreja: Nema pregovora u vezi s nuklearnim programom

07.08.2017

MANILA, 7. aug. 2017

Šef sjevernokorejske diplomatije tvrdi da "ni pod kakvim uslovima" Sjever neće pregovarati o svom programu nuklearnog naoružanja ili balističkih projektila. 

Ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho također je kazao da njegova zemlja nema namjeru koristiti nuklearno oružje protv bilo koje zemlje "izuzev SAD-a". Dodao je da je jedini način da se to promjeni da se treća zemlja pridruži američkoj akciji protiv Sjeverne Koreje.

Bilo je planirano da Ri održi konferenciju za novinare u Manili, ggdje se azijsko-pacifički diplomati okupljaju na sastanku Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) . Umjesto toga, Rijev portparol dao je novinarima papir s Rijevim govorom održanim tokom sastanka.

Ri tvrdi u govoru da je odgovornost za krizu na Korejskom poluotoku isključivo na Sjedinjenim Državama. Dodao je da je Sjever "spreman da SAD nauči teškoj lekciji svojim nuklearnim strateškim snagama", prenosi agencija AP. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kim
Posjedovanje nuklearnog oružja 'pitanje života i smrti' za Sjevernu Koreju
20.10.2017

tm
May: Britanija će ispoštovati obaveze prema EU
20.10.2017

Čelnici EU izjavili su da May nije iznijela nikakve nove ponude i da je samo ponovila svoj stav da mnogi od zahtjeva EU "nemaju zakonsko upotrište", prenosi Reuters.

tusk
Tusk: Čelnici EU dali zeleno svjetlo za drugu fazu pregovora o Brexitu
20.10.2017

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u petak da je 27 čelnika EU na sastanku u Bruxellesu pristalo da da zeleno svijetlo za interne pripreme za drugu fazu razgovora o Brexitu s Londonom.