55

Beč - Policajci defibrilatorima spasili 345 života

07.08.2017
BEČ, 7. aug. 2017

Gotovo svake sedmice u bečkim medijima se mogu pročitati vijesti o uspješno ukazanoj prvoj pomoći od policajaca prilikom infarkta građana i sve to zahvaljujući projektu udruženja "Plus", u saradnji sa Policijskom upravom Beč. Za tri godine, koliko i traje projekt, spašeno je ukupno 345 života nakon iznenadnog srčanog zastoja.  

Od samog početka projekta, udruženje "Plus" je policijske i biciklističke patrole Grada Beča opremilo defibrilatorima i u saradnji sa Medicinskim univerzitetom u Beču pružalo obuku za njihovo pravilno korištenje. Zahvaljujući intenzivnim i konstantnim patrolama u gradu, samo u nekoliko minuta policija može pristići na mjesto hitnog slučaja, dok hitna pomoć u prosjeku stiže za sedam minuta.

Udruženje "Plus", pored ovog, sprovodi i projekt postavljanja javnih defibrilatora. U centru Beča ih trenutno ima 11 i dostupni su svim građanima u hitnim slučajevima. Automati koji su na raspolaganju 24 sata dnevno pored defibrilatora posjeduju i jednostavna uputstva za pružanje prve pomoći. Pri uzimanju defibrilatora automatski se uspostavlja veza sa centralom Hitne pomoći i aktivira se GPS, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

migr
Španska obalna straža spasila 600 migranata u jednom danu
17.08.2017

Španska obalna straža saopćila je da je spasila 600 migranata koji su prešli iz Maroka u 24-satnom periodu, u jeku povećanog broja njihovih dolazaka.

mun
Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
17.08.2017

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

tr
Trump: Američka vojska spremna na akciju protiv Sjeverne Koreje
11.08.2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska "spremna na akciju" protiv Sjeverne Koreje, pojačavajući verbalni rat s Pyongyangom.