Brinemo za okoliš
55

Beč - Policajci defibrilatorima spasili 345 života

07.08.2017
BEČ, 7. aug. 2017

Gotovo svake sedmice u bečkim medijima se mogu pročitati vijesti o uspješno ukazanoj prvoj pomoći od policajaca prilikom infarkta građana i sve to zahvaljujući projektu udruženja "Plus", u saradnji sa Policijskom upravom Beč. Za tri godine, koliko i traje projekt, spašeno je ukupno 345 života nakon iznenadnog srčanog zastoja.  

Od samog početka projekta, udruženje "Plus" je policijske i biciklističke patrole Grada Beča opremilo defibrilatorima i u saradnji sa Medicinskim univerzitetom u Beču pružalo obuku za njihovo pravilno korištenje. Zahvaljujući intenzivnim i konstantnim patrolama u gradu, samo u nekoliko minuta policija može pristići na mjesto hitnog slučaja, dok hitna pomoć u prosjeku stiže za sedam minuta.

Udruženje "Plus", pored ovog, sprovodi i projekt postavljanja javnih defibrilatora. U centru Beča ih trenutno ima 11 i dostupni su svim građanima u hitnim slučajevima. Automati koji su na raspolaganju 24 sata dnevno pored defibrilatora posjeduju i jednostavna uputstva za pružanje prve pomoći. Pri uzimanju defibrilatora automatski se uspostavlja veza sa centralom Hitne pomoći i aktivira se GPS, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF