Raiffeisen
55

Beč - Policajci defibrilatorima spasili 345 života

07.08.2017
BEČ, 7. aug. 2017

Gotovo svake sedmice u bečkim medijima se mogu pročitati vijesti o uspješno ukazanoj prvoj pomoći od policajaca prilikom infarkta građana i sve to zahvaljujući projektu udruženja "Plus", u saradnji sa Policijskom upravom Beč. Za tri godine, koliko i traje projekt, spašeno je ukupno 345 života nakon iznenadnog srčanog zastoja.  

Od samog početka projekta, udruženje "Plus" je policijske i biciklističke patrole Grada Beča opremilo defibrilatorima i u saradnji sa Medicinskim univerzitetom u Beču pružalo obuku za njihovo pravilno korištenje. Zahvaljujući intenzivnim i konstantnim patrolama u gradu, samo u nekoliko minuta policija može pristići na mjesto hitnog slučaja, dok hitna pomoć u prosjeku stiže za sedam minuta.

Udruženje "Plus", pored ovog, sprovodi i projekt postavljanja javnih defibrilatora. U centru Beča ih trenutno ima 11 i dostupni su svim građanima u hitnim slučajevima. Automati koji su na raspolaganju 24 sata dnevno pored defibrilatora posjeduju i jednostavna uputstva za pružanje prve pomoći. Pri uzimanju defibrilatora automatski se uspostavlja veza sa centralom Hitne pomoći i aktivira se GPS, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

euro
Po 350.000 eura svakom njemačkom nogometašu za odbranu titule u Rusiji
13.12.2017

- Našim igračima mogućnost da postanu dvaput zaredom svjetski prvaci prvi put u povijesti predstavlja veliku motivaciju -rekao je predsjednik Saveza Reinhard Grindel.

er
Erdogan: Izrael je "teroristička država"
13.12.2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritikovao Izrael na otvaranju samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, nazivajući ga "terorističkom državom".

abb
Abbas: SAD daje Jerusalem kao da je američki grad
13.12.2017

- Oni su prešli sve crvene linije - kazao je.