Lutrija BiH
55

Beč - Policajci defibrilatorima spasili 345 života

07.08.2017
BEČ, 7. aug. 2017

Gotovo svake sedmice u bečkim medijima se mogu pročitati vijesti o uspješno ukazanoj prvoj pomoći od policajaca prilikom infarkta građana i sve to zahvaljujući projektu udruženja "Plus", u saradnji sa Policijskom upravom Beč. Za tri godine, koliko i traje projekt, spašeno je ukupno 345 života nakon iznenadnog srčanog zastoja.  

Od samog početka projekta, udruženje "Plus" je policijske i biciklističke patrole Grada Beča opremilo defibrilatorima i u saradnji sa Medicinskim univerzitetom u Beču pružalo obuku za njihovo pravilno korištenje. Zahvaljujući intenzivnim i konstantnim patrolama u gradu, samo u nekoliko minuta policija može pristići na mjesto hitnog slučaja, dok hitna pomoć u prosjeku stiže za sedam minuta.

Udruženje "Plus", pored ovog, sprovodi i projekt postavljanja javnih defibrilatora. U centru Beča ih trenutno ima 11 i dostupni su svim građanima u hitnim slučajevima. Automati koji su na raspolaganju 24 sata dnevno pored defibrilatora posjeduju i jednostavna uputstva za pružanje prve pomoći. Pri uzimanju defibrilatora automatski se uspostavlja veza sa centralom Hitne pomoći i aktivira se GPS, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kim
Posjedovanje nuklearnog oružja 'pitanje života i smrti' za Sjevernu Koreju
20.10.2017

tm
May: Britanija će ispoštovati obaveze prema EU
20.10.2017

Čelnici EU izjavili su da May nije iznijela nikakve nove ponude i da je samo ponovila svoj stav da mnogi od zahtjeva EU "nemaju zakonsko upotrište", prenosi Reuters.

tusk
Tusk: Čelnici EU dali zeleno svjetlo za drugu fazu pregovora o Brexitu
20.10.2017

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u petak da je 27 čelnika EU na sastanku u Bruxellesu pristalo da da zeleno svijetlo za interne pripreme za drugu fazu razgovora o Brexitu s Londonom.