rex

Tillerson: Rusija pokazala 'izvjesnu spremnost' da razgovara o ukrajinskoj krizi

07.08.2017
MANILA, 7. aug. 2017

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da je Rusija pokazala "izvjesnu spremnost" da započne razgovore o rješenju ukrajinske krize.

Tillerson je dao tu izjavu nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Nakon sastanka, šef ruske diplomatije je objavio da će Trumpova administracija poslati novog posebnog izaslanika za Ukrajinu u Moskvu radi razgovora s ruskim zvaničnicima.

Tillerson je izjavio da su SAD oprezne kada koordiniraju kurs akcije sa svim stranama umješanim u sukob. Dodao je da se treba izbjeći utisak da SAD pokušavaju da postignu sporazum koji bi išao na štetu interesa bilo koje od strana.

Šef američke diplomatije naglasio je da SAD imaju duboke razlike s Rusijom u brojnim pitanjima, uključujući i ukrajinsku krizu, ali je kazao da nije dobra ideja "jednostavno prekinuti sve veze zbog samo jednog pitanja".

Tillerson je izjavio da Sjedinjene Države i Rusija trebaju još raspravljati o pitanjima bitnim za nacionalnu sigurnost, prenosi Associated Press.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

iran
Iran može za pet dana nastaviti obogaćivanje urana ako SAD raskinu ugovor
22.08.2017

Dogovor između svjetskih sila i Irana značio je umanjivanje sankcija u zamjenu za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa koja uključuje zabranu obogaćivanja urana na visokom nivou

migr
Španska obalna straža spasila 600 migranata u jednom danu
17.08.2017

Španska obalna straža saopćila je da je spasila 600 migranata koji su prešli iz Maroka u 24-satnom periodu, u jeku povećanog broja njihovih dolazaka.

mun
Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
17.08.2017

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.